”Kvinnojouren, alla ambulanserna: det bokstavligen livsviktiga... och det som är viktigt för själva livet: kulturskolans teateruppsättning för dina barn... biblioteket där du utan avgift lånar deckare för att läsa på stranden i sommar”
Så lät det när Jonas Sjöstedt (V) bidrog till de 21 sekunder som kulturpolitiken fick av totalt 246 minuter partiledartal i årets Almedalen.
Läs mer: Kulturministern: Pratas för lite kulturpolitik
Mer än tidigare
Siffran är fem gånger högre än förra årets 4 sekunder kultur av 263 minuter partiledartal. Liksom vänsterpartiet, tog även socialdemokraterna upp tydliga kulturpolitiska frågor i år:
”Journalister, författare och konstnärer utsätts för hat och våld. Trollfabriker går på högvarv med falska nyheter” sa finansminister Magdalena Andersson (S) i sitt tal och lyfte en fråga som varit aktuell i år.
Läs mer: Handlingsplanen för att stoppa hot mot journalister är här
Kultur och nation
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna nämnde också ordet kultur, men då på ett mer övergripande plan.
Ebba Busch Thor (KD) talade om skillnader i sin egen och andras visioner för landet Sverige. Busch Thor sa att ”de” vill anpassa Sverige till sina utopier och att dessa ”utopier har aldrig barlast i form av historia, kultur eller människor som känner tillhörighet”.
Jimme Åkesson (SD) var också inne på framtidsvisioner och nationell gemenskap i sitt tal.
”I vårt moderna folkhem vågar vi vara stolta över vår historia, stolta över vår kultur, stolta över vad som skapats och förädlats här i generationer, i århundraden”
Symboliskt värde
Kulturen fick alltså 0,00025 procent av talartiden förra året, och 0,0014 procent av talartiden i år.
Men vad spelar det då för roll om partiledarna pratar om kultur i sina tal?
– Det som sägs i Almedalen är jätteviktigt, men sen är det vad man faktiskt gör rent konkret inom olika politikområden som egentligen är det allra viktigaste, säger Gunilla Carlsson (S), vice ordförande i kulturutskottet, till Kulturnyheterna.
Partiledarnas tal brukar vara mellan 20 och 40 minuter långa, och Gunilla Carlsson menar att den begränsade tiden gör att de politiska frågor som är mest angelägna prioriteras. Hon ser dock ett värde i att också uppmärksamma kulturen.
– Sen har det naturligtvis ett symboliskt värde att man faktiskt lyfter fram kulturen... så man ska inte helt säga att det inte har betydelse vad som sägs i talen.