• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Kulturinstitutioner i upprop mot Sverigedemokraterna inför valet

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har både Teaterförbundet och 125 kulturarbetare i Kalmar gått ut med hård kritik mot Sverigedemokraternas kulturpolitik.

– Den kommer ställa våra medlemmar på gatan, säger Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet.

I Kalmar har 125 personer inom kulturlivet, bland andra Daniel Rylander, chef för Byteatern, Anneli Berglund, tf chef för Kalmar konstmuseum och Örjan Molander, chef för Kalmar läns museum skrivit under ett upprop mot Sverigedemokraternas kulturpolitik.

– Det var ett övervägande vi gjorde – är det rätt att vi lägger oss i partipolitiken? Och på sätt och vis kan man ju säga ”nej”. Men vi säger ju inte heller åt någon vad de ska rösta på. Vi säger bara att röstar man på det här partiet då hotar det människor och verksamheter, säger Byteaterns chef Daniel Rylander till Kulturnyheterna.

Uppropet i Kalmar kommer samtidigt som en intervju med Sverigedemokraten Martin Kirchberg i Barometern där han säger att den regionala kulturpolitiken ska minska med 15 miljoner kronor och att Byteatern, Filmregion Sydost, Dans i Sydost och Kalmar konstmuseum måste kunna ”stå på egna ben” ekonomiskt.

”Hot mot yttrandefriheten”

Även Teaterförbundet har skickat ut ett pressmeddelande där de skriver att ”Sverigedemokraternas syn på konsten utgör ett stort hot mot yttrandefriheten.”

– Det har kommit skarpa förslag om att lägga ner teatrar, konstmuseum, filmregioner och kulturföreningar som uttrycker avvikande åsikter eller som går i motsatt riktning mot vart de (SD) vill gå. Det här kommer ju att ställa våra medlemmar på gatan, säger ordförande Simon Norrthon till Kulturnyheterna.

Ni företräder tusentals medlemmar med olika politisk hemvist. Är det då rätt att skarpt rikta in sig på ett enskilt parti?

– Vi kan inte sitta tysta och bara låta detta ske. Vi har säkert medlemmar som är Sverigedemokrater, men vi ser att konsekvenserna av politiken drabbar våra medlemmar så pass negativt att vi beslutat oss för att gå ut med det här.

Ingen överraskning

Martin Kirchberg, Sverigedemokraterna region Kalmar, säger att han inte ser några problem med att man får en stor del av kultursektorn emot sig i kulturpolitiska frågor.

– Det finns många kulturarbetare som inte kommer till tals därför att de kanske inte delar den generella uppfattningen som det här uppropet visar. Med den inriktningen på kulturpolitiken som vi vill ha så är det kanske en annan typ av kulturarbetare som kan få större utrymme, säger han till Kulturnyheterna.

Angående manifestationerna säger Kirchberg att SD:s kultursyn inte borde ha kommit som en överraskning.

– Det är ju ingen nyhet vad Sverigedemokraterna vill driva för kulturpolitik, det offentliga stödet ska gå till att bygga vidare på vårt gemensamma kulturarv.

”Reagerar med viss förvåning”

Kritiken som Teaterförbundet riktar mot Sverigedemokraternas kulturpolitik, kallar partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson för en ”överreaktion”. Istället hade han gärna sett att förbundet kontaktat dem för samtal.

– Jag reagerar med viss förvåning faktiskt, för jag tycker att man tråkigt nog använder både överord och överreaktioner och en trist ton när man beskriver och svartmålar vår kulturpolitik, säger Aron Emilsson:

– Jag hade hellre sett att man tagit kontakt och diskuterat och frågat oss hur man ser på olika insatser, för att skapa bättre villkor för kulturarbetare, fortsätter han.

Ni får bland annat kritik för att vilja skära ned verksamheter som har uttryckt avvikande åsikter, hur bemöter ni den kritiken?

– Jag vet faktiskt inte vad det grundas i för jag har aldrig uttryckt som kulturpolitisk talesperson eller i från kulturutskottets sida att så skulle ske. Är det regionala eller lokala exempel så behöver jag titta på det och känna till vad det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.