Majoriteten av svenska museum, teatrar och operahus är inte tillgängliga på nätet för funktionsnedsatta. Det visar en ny undersökning från konsultbolaget Funka, som arbetar med tillgänglighetsfrågor.
Svagt resultat
I snitt uppfyller de 67 granskade kulturinstitutionerna bara 26 procent av de internationella riktlinjerna för tillgänglighet. 12 av dem uppfyller inga krav alls på tillänglighet för människor med till exempel syn- hörsel- eller kognitionsnedsättning.
– Resultaten för många kulturinstitutioner är oroväckande svaga. Konsekvenserna är att användare utestängs och målet om ett inkluderande kulturliv inte nås, säger Susanna Laurin, VD på Funka, i ett pressmeddelande.
Undersökningen visar bland annat att Wermlands Operas hemsida är otillgänglig för människor med läs- och skrivsvårigheter, Dalateaterns sajt saknar stöd för hörselskadade och att Stockholms läns museums hemsida inte är anpassad för synskadade.
Krävs för kulturstöd
Bakgrunden till undersökningen är att Statens Kulturråd har som krav att kulturinstitutioner ska ha tillgängliga webbplatser för att kunna motta statsbidrag. Laurin menar att de flesta svenska kulturinstitutioner har höga ambitioner för tillgänglighet, men saknar budgeten som krävs för att anpassa sina hemsidor.
Om undersökningen
Undersökningen har mätt hur pass bra hemsidorna följer den internationella standarden för tillgänglighet, Web Content Accessibility Guidelines. Testerna visar hur väl gränssnittet fungerar för personer med synnedsättning, motoriska problem, hörselnedsättning, läs- och skrivproblem och kognitiva nedsättningar.