Vilken kultur som ska ingå i en svensk kulturkanon är inte bestämt, det blir en expertgrupp som kommer ta fram underlag på vilken kultur som ska finnas med. I SVT:s Morgonstudion visade programledarna Alexander Letic och Pelle Nilsson upp tre svenska verk för kulturministern och frågade om dessa skulle kunna ingå i den nya kanon.
Vilka verk kan ingå?
Verken som visades var böckerna Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings saga”, Stieg Larssons ”Millennium”-trilogi samt Ruben Östlunds film ”Triangle of Sadness”.
– Det är ju fantastiska författare allihopa och två av tre böcker har jag ju själv läst och tyckte var väldigt väldigt bra, men om de ska ingå i en kulturkanon, det ska inte jag svara på, sa Parisa Liljestrand.
Programledarna påtalade då att just ”Triangle of sadness” inte är en bok. Filmen tilldelades världens mest prestigefyllda filmpris, Guldpalmen, vid filmfestivalen i Cannes 2022. Det är andra gången regissören Ruben Östlund tilldelas priset. Förra gången var för fem år sedan. Då belönades Östlund med Guldpalmen för filmen “The square”.
”Svårt att se”
I en intervju med P1 Kultur under tisdagen säger Parisa Liljestrand att hon inte såg vem som utgjorde det tredje exemplet i tv-skärmen i studion. (Morgonstudions programledare Pelle Nilsson läste även upp Ruben Östlunds namn i samband med att bilder på verken visades, reds anm.)
– Just Ruben Östlund är jag väl medveten om att han faktiskt är filmskapare och att han dessutom vunnit Guldpalmen, säger Liljestrand till Sveriges Radio.
– Men det var väldigt svårt att se på den lilla skärmen och jag hann bara uppfatta de två översta och de var två författare som jag läst.