• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Amanda Lind: En miljard till kulturen och idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och idrottsvärlden tillförs en miljard kronor i krisstöd till följd av coronavirusets framfart. Det meddelar kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) under fredagen.

Kulturen får 500 miljoner kronor, och idrotten får 500 miljoner kronor. Detta för att lindra effekten av virusets spridning som inneburit att både idrotts- och kulturevenemang ställts in över hela landet.

– Samhället har de senaste dagarna arbetat tillsammans för att skydda våra äldre och riskgrupper men det är få sektorer som är så beroende av att människor samlas och möts som kulturen och idrotten. Därför är jag glad att Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna nu är överens om ett stöd, säger Amanda Lind.

Coronapandemin

Fördelas av expertmyndigheter

Medel kommer att tilldelas verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga sammankomster. Pengarna kommer att fördelas av de expertmyndigheter som finns på området.

– Detta är en sektor där det finns väldigt många frilansare, och de omfattas också av den här möjligheten, säger Christer Nylander.

”Fortsätter att analysera”

Nationella scener som finansieras av staten, såsom Kungliga operan och Dramaten, omfattas inte av stödet.

– Nu fortsätter vi dialogen med olika aktörer inom kultur- och idrottsvärlden. Vi fortsätter att analysera behoven framåt, säger Amanda Lind.

Försiktigt positiva reaktioner

Från idrotten försvinner stora intäkter varje dag. De olika kulturarbetarförbunden ser många av sina medlemmar förlora stora delar av sina årsinkomster från en dag till en annan.

– Det var väntat eftersom vi upplevt att regeringen lyssnat på oss. Det är förstås en grannlaga uppgift att se till att de här pengarna kommer till dem som verkligen behöver det. Men det finns kompetens inom till exempel Kulturrådet och Konstnärsnämnden att nå ut brett, säger Sara Edström, ordförande i Konstnärernas riksorganisation, KRO.

Kommer 500 miljoner kronor att räcka?

– Det känns bra att de kommer med ett snabbt förslag, men de sa också att det kommer att komma mer insatser, och det behövs.

Marika Lagercrantz, ordförande i Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, Klys, säger att man i detalj får titta på vad förslaget innebär.

– Man har öppnat för en dialog. Dialogen kommer naturligtvis inte ta slut här, men det här visar att man förstår allvaret inte bara för våra medlemmar utan för hela vårt land.

”Tror inte pengarna kommer räcka”

Musikerförbundets jurist Anton Gunnars är positiv till att regeringen har hörsammat kultursektorns akuta behov.

– Detaljer återstår om hur det här kommer kunna tillgå till frilansande musiker och artister på samma sätt som till arrangörer. Alla involverade parter är i starkt behov av de här medlen, säger han till TT.

Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon är glad för att ”det kommer något” men är tveksam till om det kommer att räcka.

-Det är ett krisläge, ett adrenalinpåslag. Jag tror tyvärr inte pengarna kommer räcka. Hade kulturen varit starkare rustad från början hade det funnits en annan möjlighet att hantera det här. Hade det varit en miljard hade det sett bättre ut, säger Simon Norrthon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet