Var är bildning? Så löd en av de första frågorna som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fick besvara, under Kulturrådets och journalisten Katrine Kielos utfrågning inför publik i Almedalen.
Okunniga svenskar missar affärer
Frågan ledde in på ryktet att utländska affärsmän gärna slipper luncha med en svensk, eftersom svenskar ofta inte kan diskutera poesi, teater eller annan kultur. Sådant har kulturministern hört från flera håll, men hon vill inte påstå att svenskar är obildade:
– Det skulle jag inte säga. Knappast. Däremot finns det säkert möjlighet att göra förbättringar. När jag har pratat med Marika Lagercrantz, kulturråd i Berlin, har jag förstått att man där förvånas över hur lite kunskap svenska näringslivsförerträdare har om svensk kultur när de kommer ned. De missar möjligheter till affärer på grund av det.
Tror inte på klassikerlistan
Kulturministern tycker att kulturen behöver bli en större, mer naturlig del av näringslivet och samhället. Men hon är skeptisk till metoder som Kristdemokraternas föreslagna klassikerlista.
En annan väg till mer kultur och bildning kanske kan vara att försöka forma svenskarna när de är på väg ut i arbetslivet? Lena Adelsohn Liljeroth vill se förändring i högskolan.
Vill röra om på KTH
– Jag skulle gärna se att det blev obligatoriskt att läsa ett humanioraämne inom Kungliga Tekniska Högskolan eller de juridiska utbildningarna. På samma sätt tycker jag att de som går på konstnärliga utbildningar borde kunna ekonomi. Det är tyvärr inte alltid så, säger ministern, och fortsätter:
– Jag pratar om det när jag möter rektorer. Till exempel rektorn för Stockholms Dramatiska Högskola, som försöker närma sig de övriga utbildningarna. Men det är inte så lätt.
”Vet inte vad oppositionen vill driva”
Vilken är den stora kulturpolitiska konflikten mellan regeringen och oppositionen, nu när det närmar sig val? Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth känner inte av något särskilt motstånd.
– Den har vi nog inte riktigt sett än. Det vore bra om det blev tydligare frågor. Jag har inte sett det än, jag vet inte vad oppositionen vill driva. De har inte varit tydliga. Men de har successivt kommit att acceptera våra förändringar, säger hon till Katrine Kielos.
Vad läser Reinfeldt?
Vem är då mest bildad i regeringen? Om man frågar kulturministern så är det finansminister Anders Borg (M), som är uppdaterad bland annat på historisk litteratur. Men hur står det till med statsminister Fredrik Reinfeldt? Läser han några böcker? Frågan fick ett något kryptiskt svar i Almedalen:
– Det gör han alldeles säkert, men kanske inte de böcker som vi tycker att han borde läsa.