– Omvärlden tror alltid att titulaturen spelar stor roll, men en ministers styrka avgörs i budgeten, säger Bengt Göransson, före detta socialdemokratisk minister med kulturansvar.
Tidigare var det utbildningsdepartementet, som tog hand om kulturfrågorna, och innan dess ecklesiastikdepartementet som leddes av bland andra Olof Palme.
Risker med att ha kulturen som eget depatement
Kulturdepartementet inrättades först 1991 av regeringen Bildt med Birgit Friggebo som kulturminister.
– Många tycker det är väldigt bra för kulturen, men risken är att skolan känner sig befriad från kulturansvaret och så länge kulturen fanns på skolan och utbildningen då var kulturen skyddad, man kunde inte göra utbildningsdepartementet alltför illa, säger Bengt Göransson.
– Man får mer uppmärksamhet med ett särskilt kulturdepartement, men om det samtidigt legitimerar att skolan struntar i kulturen är det en dålig lösning, menar han.
Glamoröst med kultur
På tal om titlar avfärdar Bengt Göransson en vanlig föreställning om hans tidigare titel.
– Jag har aldrig varit kulturminister, men det tror alla, första sju åren 1982-1989 var jag statsråd och då hade jag ansvar för grundskolan, kultur och medieområdet. Och då kallar man mig kulturminister för kulturen är lite glamorös, tjusig, säger han.