Kanske blir det Ryssland, Norge eller Australien som tar hem vinsten. De har alla starka bidrag. Foto: TT

Här är den: Guiden till finalfältet

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det final i den 60:e omgången av Eurovision song contest.

Vi går igenom finalfältet låt för låt och hittar flera vinnarkandidater, men också en del bottennapp. Håller du med? Läs igenom och skapa dig en egen uppfattning.

1. Slovenien – Maraaya med ”Here For You”

Tävlingen sparkas igång av det gifta paret Maretjka och Raay, två välkända artister i hemlandet. Men vad är grejen med hörlurarna kan man undra. Jo Maretjka började använda sig av hörlurar på scen för att hon ville få samma känsla som i studion. Och på lördag kan det bli riktigt hett om öronen för duon. Kärlekslåten om att stötta den man älskar även när denna är ”down down low”, har pekats ut som en av favoriterna. Med tanke på att det är en stabil låt som dessutom den enda framförd av en kvinna som inte är en ballad (!), tippar vi att Slovenien landar i den övre halvan av startfältet.

Eurovision song contest 2015

2. Frankrike – Lisa Angell med ”N'oubliez Pas”

Inget land med startnummer två har någonsin vunnit Eurovision song contest – och det kommer inte heller Lisa Angell göra. I hennes fall är det inte så mycket ett dåligt omen som en dålig låt. Inte ens det vackra språket kan rädda denna tråkiga ballad. ”Glöm inte” sjunger Angell – vi har tyvärr glömt Angell redan innan hon klivit av scen. 

3. Israel – Nadav Guedj med ”Golden Boy”

16-årige Guedj är sannerligen en ”golden boy”. Han vann nyligen Israels största talangtävling och är på god väg att gå riktigt långt även i Eurovision. Det är svårt att inte sjunga med i denna popdänga med orientaliska inslag. Den svängigaste låten i hela tävlingen blir en härlig start på den långa kvällen  – och vi har inget emot om den går hela vägen. Vi ser gärna att Guedj visar oss Tel Aviv nästa år.

4. Estland – Elina Born & Stig Rästa med ”Goodbye to Yesterday”

Estland representeras av Elina Born och Stig Rästa. Låten ”Goodbye to yesterday” har omnämnts som en förhandsfavorit, även om videon till låten innan tävlingen kritiserats för att vara halvt våldsbejakande och lite märkligt upplagd.

Rästa har själv skrivit låten för ett antal år sedan. Han har väntat på rätt sångerska och rätt tillfälle. Under framträdandet i delfinalen strulade ljuset mot slutet när Stig Rästa försvann ur bild, annars ett säkert bidrag som verkar gå hem hos publiken.

5. Storbritannien – Electro Velvet med ”Still In Love With You”

Denna electro-swing-låt framförs av duon Alex Larke och Bianca Nicholas. Låten är en lite udda fågel i startfältet, vilket i sig är något positivt, tyvärr är den inte udda på ett bra sätt utan lämnar tittaren snarare oförstående än överraskad. Landets egna kritiker har inte varit nådiga. Många klagar på att låten är för lång, sången för gäll och texten för fånig.

The Guardian kallar bidraget för ”ett mardrömslikt försök att fusera 'Cotton Eye Joe', 'Doop by Doop' och Scatman Johns samlade verk i en monstruös ny form”. Vi kan väl konstatera att låten aldrig hade gått vidare om det inte varit för att Storbritannien ingår i ”the big five”. Storbritannien kan vänta sig en bottenplacering – något de är vana vid.

6. Armenien – Genealogy med ”Face the Shadow”

Efter folkmordet på armenierna (innan arga kritiker hör av sig, Sveriges riksdag och en rad andra parlament har slagit fast att det var just ett folkmord, Kulturnyheterna går också på den linjen) så bor det i dag armenier runt om i världen. Gruppen Genealogy som tävlar för Armenien är som ett tecken på detta sammansatt av medlemmar från sex olika länder i olika världsdelar.

Tillsammans framför de bidraget ”Face the Shadow”. Det kallades tidigare ”Don't Deny” och handlade om att erkänna folkmordet, men eftersom ESC inte längre ska vara en politisk tillställning modifierades titeln något. Alla medlemmar i gruppen är artister var för sig, men frågan är om sex duktiga sångare blir bättre eller sämre av att sjunga tillsammans.

7. Litauen – Monika Linkytė och Vaidas Baumila med ”This Time”

Den söta duon från Litauen är väl ändå ett härligt par. Pigga och glada med en smittande energi. Ja kanske var det så Europa tänkte när de skickade vidare Monika Linkytė och Vaidas Baumila från den andra semifinalen. Men det räcker inte. Ett mediokert bidrag som förtjänar en medioker placering.

8. Serbien – Bojana Stamenov med ”Beauty Never Lies”

Bojana Stamenov upptäcktes i en tv-sänd talangtävling. Med stark röst sjunger hon om att det är okej att vara annorlunda, ett tacksamt och välbekant ämne i schlagersammanhang.  Även om låtens vändning i slutet ger ett befriande klimax på bästa Eurovision-knäppa sätt, tror vi inte att det här bidraget kommer göra så mycket väsen av sig poängmässigt.

9. Norge – Mørland & Debrah Scarlett med ”A Monster Like Me”

Den svala duon från Norge har en låt som blir bättre och bättre för varje gång man hör den. Ett snyggt bidrag på alla sätt som dessutom har en innebörd utöver de mest klichéartade. De båda artisterna är inte några stora artister i hemlandet – antagligen blir Eurovisionäventyret en bra kickstart på deras karriärer. Frågan är hur Europa tar emot den mörka balladen – Norge kan absolut bli en bubblare och placera sig riktigt bra.

10. Sverige – Måns Zelmerlöw med ”Heroes”

Luktar det vinst eller luktar det svensk övertro än en gång? Han är i alla fall favorit på bettingsajterna och bland pressen, men vad säger jurygrupperna och folket? Placerad mellan två ballader sticker det proffsiga upp-tempo-numret inklusive streckgubbe ut. Känslan är att allt utom en topp-fem placering skulle kännas som ett nederlag.

11. Cypern – John Karayiannis med ”One Thing I Should Have Done”

John Karayiannis älskar Ed Sheeran och Jon Mayer – vilket hörs i mysiga ”One Thing I Should Have Done”. Den ger inga vinstvibbar men kommer antagligen plocka poäng från de flesta länderna, vilket i Eurovisionsammanhang kan räcka riktigt långt.

12. Australien – Guy Sebastian med ”Tonight Again”

Australiens Guy Sebastian dök upp som ”kul idé” signerat EBU till 60-årsjubileet av Eurovision song contest. Australien får en chans på sig att vinna ESC, och den är nu. Anledningen är tävlingens enligt många oförklarliga popularitet ”down under”. De ligger (som bekant) nämligen varken i Europa eller är aktiva i EBU. När det vinnande landet enligt tradition och regelverk agerar värdar för nästa års upplaga av ESC, har Australien istället kommit överrens med EBU om att ställa till med tävling i Tyskland.

När Eurovision tv-sänds på kvällskvisten i Europa är det morgon-tv som gäller för tittarna i Australien. Kanske klokt att titta, eftersom Guy Sebastian omnämns som storfavorit att ta hem hela tävlingen. I första delfinalen fick artisten, som slog igenom i tv-programmet ”Idol”, lite PR-tid i rutan när han berättade som hur ”stort” Eurovision är i Australien, och hur lycklig han är över att få chans att delta, även om pressen är extrem, eftersom det är nu eller aldrig.

13. Belgien – Loïc Nottet med ”Rhythm Inside”

Ännu en av alla Idol/Talang/The Voice-artister. Loïc Nottet inspireras av artister som Sia och Lorde. Det är den låt i startfältet som mest naturligt skulle kunna ligga och spinna i spellistan i P3. Men om den lika naturligt går hem i de europeiska hemmen känns mer osäkert. Nej vi spår ingen topplacering för unge Nottet.  

14. Österrike – The Makemakes med ”I Am Yours”

Mitt i startfältet tar värdlandet plats på scen. Och vad ska vi säga om den här rocktrion. Det är en stabil låt med Beatles-vibbar, och de var ju rätt poppis, för några år sen. Det blir nog en helt okej placering för Österrike som kan plocka poäng lite varstans med ”I Am Yours”.

15. Grekland – Maria Elena Kyriakou med ”One Last Breath”

Denna smäktande ballad framförs av forskare som sadlade om och blev artist. Vägen dit tog hon genom att vinna grekiska ”The Voice”, och i fjol släppte Maria Elena Kyriakou sitt debutalbum. Den ihärdiga fläkten kommer dock inte få ”One Last Breath” att flyga in i någon toppstrid.

16. Montenegro – Knez med ”Adio”

Montenegro i en Eurovisionfinal hör inte till vanligheterna. Därför är det roligt att Knez och hans ”Adio” tog sig vidare i det relativt hårda startfältet i den andra semifinalen. Extra roligt är också att låten framförs på originalspråk, vilket tyvärr är en av anledningarna till att den kan få det svårt att nå någon högre placering. Knez får helt enkelt vara nöjd med en finalplats.

17. Tyskland – Ann Sophie med ”Black Smoke”

Ann Sophie gick vidare i den tyska uttagningen trots att hon inte vann, detta eftersom vinnaren valde att tacka nej till att tävla i Eurovision, trots att han var tyskarnas överlägsna favorit. Hon framför låten ”Black Smoke” med hög intensitet. Så pass att man skulle vilja skruva ner henne lite. Hennes röst och kanske främst engelska uttal påminner om Lene Meyer-Landru som vann hela Eurovision med låten ”Satellite” 2010. Något som Ann Sophie inte kommer upprepa –  det finns en risk att Tyskland floppar rejält.

18. Polen – Monika Kuszyńska med ”In The Name Of Love”

Monika Kuszyńska framför sitt nummer sittandes i rullstol, detta efter att 2006 ha varit med i en tragisk bilolycka som gjorde henne delvis förlamad. På presskonferensen efter hennes framträdande i andra semifinalen berättade hon hur tacksam hon är för att hon lyckats komma tillbaka till scenen. Hon är en fantastisk inspirationskälla men balladen är inte en av de starkaste i startfältet.

19. Lettland – Aminata med ”Love Injected”

Att Lettland gick vidare till final var något av en överraskning. Samtidigt, efter att ha sett scenframträdandet, känns det som om Aminata Savadogo och hennes kraftfulla ”Love Injected” var värdiga finalbiljetten. Numret bryter lunken vi gått igenom med de senaste bidragen, men några höga poäng tror vi inte att det kommer bli.

20. Rumänien – Voltaj med ”De La Capat/All Over Again”

Rumänien skickade i år ett av sina mest populära band. Voltaj som gruppen heter har legat på topplistorna i hemlandet i mer än 20 år. Förra året startade bandet en kampanj för att stötta de barn som lämnas ensamma i Rumänien när deras föräldrar tvingas lämna landet för att söka jobb utomlands. Låten de framför är skriven på samma tema. Ett viktigt budskap, men låten tillhör inte våra favoriter och vi tror inte att den kommer göra det för Europa heller.

21. Spanien – Edurne med ”Amanecer”

Edurne är både en välkänd artist och skådespelare hemma i Spanien. Men viktigare i den här tävlingen är att hon sitter inne på en av de pampigaste låtarna – dessutom framförd av en ensam kvinna. Något som har varit ett vinnande koncept i Eurovisionsammanhang. Låten har svensk inblandning i Peter Boström och Tomas G:son som skrivit text samt producerat tillsammans med spanske Tony Sánchez-Ohlsson. Om tittarna håller sig pigga fram i slutet finns det goda chanser för att Spanien kommer ta hem en av topplaceringarna i år.

22. Ungern – Boggie med ”Wars For Nothing”

Boggie är inte enbart ett känt namn i Ungern. Hennes musik har tagit sig in på världsomspännande topplistor så antagligen finns det lite folk även utanför Ungern som hajar till när de ser henne på scen på lördag. I finstämda men också lätt trista ”Wars For Nothing” sjunger hon och kören om hur onödigt det är med krig. Ett budskap som känns väldigt angeläget i dessa tider, tyvärr – och märkligt nog kan väl tilläggas – kommer hon få se sig slagen av Rysslands bidrag på samma tema.

23. Georgien – Nina Sublatti med ”Warrior”

Är det Lara Crofts syter från helvetet som står på scenen? Nej, det är georgiska Nina Sublatti, som framför ”Warrior” med en mörk blick och en väl tilltagen krage av döda korpar runt nacken. Hemma i Georgien har hon vunnit landets version av Idol och släppt albumet ”Dare to be Nina Sublatti”. Bidraget har kanske inte potentialen att bli en radiohit runt om i Europa, men Sublatti levererar med hög intensitet i ett kraftfullt scennummer. Räcker det till en topp tio-placering?

24. Azerbajdzjan – Elnur Huseynov med ”Hour Of The Wolf”

Azerbajdzjan fortsätter på ett vinnande koncept och satsar på svenskar. ”Hour Of The Wolf” är nämligen skapad av tre svenskar precis som deras Eurovisionvinnare från 2011 var. Framför numret gör Elnur Huseynov som bland annat kommer från en bakgrund som klassisk musiker. Och visst låter det bra, men frågan är om den klarar sig i konkurrensen mellan alla andra ballader.

25. Ryssland – Polina Gagarina ”A Million Voices”

Hade det inte varit för tre skönsjungande italienska gossar, en stilig duett från Estland, en modern slagdänga från down under och Måns Zelmerlöws ”Heroes” så skulle Polina Gagarina redan ställa champangen på kylning. Eller hade hon det? Vi kanske ska uttrycka det: Hade det inte varit för Putin, annekteringen av Krim och Rysslands antihomolagar så skulle Gagarina kunna kyla bubbelvinet.

Frågan är om tv-tittarna på lördag kommer bortse från dagens geopolitiska situation i Europa och bara bedöma kvaliteterna i de ryska bidraget. Gör de det, så är Polina Gagarina och bidraget ”A Million Voices” en klar segerkandidat.

26. Albanien – Elhaida Dani med ”I'm Alive”

Albaniens Elhaida Dani, född 1993, och känd både i hemlandet och i Italien, efter att ha medverkat i italienska upplagan av ”The Voice”, var en av förhandsfavoriterna. Både under ”Inför Eurovision” i SVT och enligt spelbolagen innan första delfinalens start. ”En säker sångare som är lite nervös nu” sa kommentatorn Sanna Nielsen om hennes framträdande, som räckte till en finalplats.

27. Italien – Il Volo med ”Grande Amore”

Man kan ju inte annat än att älska Italien för deras enorma klyschighet. En trio välkammade och välskräddade italienare som framför en låt vid namn ”Grande Amore”. På pappret låter det som om de gör parodi på sig själva. Men så är det ju riktigt bra. Piero Barone, Ignazio Boshetto och Gianluca Ginoble framför en av de absolut mäktigaste balladerna på felfri sång. Hur numret gör sig på scen återstår att se – men sist ut i startfältet har vi en av de absolut farligaste kandidaterna.

Finalen sänds klockan 21.00 i SVT1. Kulturnyheterna rapporterar live på svt.se/kultur under hela kvällen och fyller på med intervjuer när tävlingen är slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2015

Mer i ämnet