Fuck this job, Winter on fire och Jorden är blå som en apelsin är några av de dokumentärer som just nu kan ge dig ökad förståelse för dagens Ryssland, Ukraina och bakgrunden till den pågående invasionen. Foto: Six Days/Netflix/Albatros Communicos

Lista: Filmer och böcker som förklarar kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har samlat en lista med tips på böcker, filmer och poddar som kan ge dig en djupare förståelse för det som nu händer i Ryssland och i Ukraina, och bakgrunden till att det blev krig i Europa.

Böcker

The orphanage, en hyllad roman av Serhij Zjadan. Han är främst känd som poet och politisk aktivist, och hans texter är ofta hyllningar till östra Ukraina. The orphanage kom i engelsk översättning 2021 och följer huvudpersonen Pasha som försöker rädda sin brorson från barnhemmet han lever på, efter att området ockuperats av Ryssland. Samtidigt placerar sig inte boken vid en specifik frontlinje, och beskrivs därför som universell.

Putins folk: Rysslands tysta majoritet av Kalle Kniivilä, tidigare Moskvakorrespondent. En reportagebok där man möter Putins väljare. Människor som genomlevde ett fattigt 90-tal i ett nytt land, helt utan skyddsnät och välfärd får berätta. Rädslan för vad som finns, om inte den totalitäre Putin finns, är viktig att förstå.

Det här är inte propaganda: kriget om sanningen av den prisbelönte journalisten Peter Pomerantsev. En reportagebok där han beskriver hur propaganda och sanning återigen blivit ett redskap i kriget om makten. Han besöker USA, Serbien och Ryssland och ger nya perspektiv på hur det som inte kunde hända, nu händer.

Blått fett av Vladimir Sorokin, för den som suktar efter rysk opposition. Han är en av landets nu levande mest populära författare och skriver dystopiskt om en totalitär, rysk stat. Genombrottsromanen från 1999 utspelar sig i Sibirien år 2068. Forskare klonar kända, ryska författare för att de ska skriva, skriva, skriva. När de skriver bildas drogen och energikällan blått fett.

Film

Jorden är blå som en apelsin (SVT Play), av Iryna Tsilyk. Dokumentär från 2020 som vunnit en rad filmpriser. Den följer en familj under kriget i Donbass som bestämmer sig för att spela in en egen film om sina upplevelser. Meta! Berättandet är varmt och nästan lekfullt – kanske hjälper det en orka med den hemska som händer utanför familjens fyra väggar.

Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom (Netflix) skildrar Majdanprotesterna. När den kom 2015 blev den nominerad för en Oscar i dokumentärfilmskategorin.

Mr Jones (SVT Play, SF Anytime, Draken film, Viaplay) av den polska regissören Agniezska Holland. Ett drama om en journalist som avslöjar den stora svälten, kallad holodomor, som drabbade Ukraina under Stalins regim på 30-talet.

Street art Donbas: Gatukonst i krigets Ukraina (SVT Play). En K special där den fransk gatukonstnären Seth reser till Luhansk för att skapa en stor målning på en skolas vägg. Tillsammans med Seth, och genom street art, bearbetar skolbarnen sina tankar och känslor om det som händer i regionen.

Fuck this job – äventyr i rysk journalistik (SVT Play) är en ny dokumentär om den ryska tv-kanalen Dozjd. Den skildrar hur ägaren, den nyrika Natasja Sindejeva, startade kanalen och resan från att vara en amatörkanal till att bli en av de viktigaste oberoende medierna i Ryssland. Nyligen blockerades deras sändningar av den ryska censurmyndigheten för hur de rapporterat om kriget i Ukraina.

Den ödmjuka (Draken film) av den ukrainske filmgiganten Sergei Loznitsa. Med inspiration från Dostojevskijs novell med samma namn, skildrar han byråkrati med en krass humor och gör upp med det totalitära Ryssland.

Podd

When we were kings, fotbollspodden med Erik Niva och Håkan Andreasson, släppte två specialavsnitt i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Genom berättelsen om fotbollsklubben Sjachtar Donetsk ger de bakgrunden till nutidens händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.