Bilden är en arkivbild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Kulturnyheterna tipsar om brädspel

Uppdaterad
Publicerad

Mellandagarna är brädspelens främsta högtid, men vad ska man egentligen spela? Kulturnyheternas brädspelspanel tipsar om några av sina favoriter bland tärningar, kort och sällskapsspel.

The Mind

The mind Foto: NSV

Premissen är enkel, men slutmålet desto svårare: att få alla spelares hjärnor att arbeta som en. Samtliga spelare får numrerade kort och ska lägga dem i rätt ordning utan att prata eller signalera till varandra vad man har för kort. Första omgången är enkel, sen höjs insatserna. 

Tar man sig hela vägen mot slutet är det fler än 30 kort i spel, och spelarna måste nå en perfekt synkronisering i tyst samförstånd. En lyckad omgång ger en adrenalinkick som trumfar det mesta. 

Dead of Winter

Dead of winter. Foto: Plaid hat games/pressbild

Flerfaldigt prisbelönt överlevnadsspel med fokus på moraliska dilemman: Dead of Winter är den regerande brädspelsmästaren inom zombieapokalyps, där spelararna jobbar tillsammans för att överleva bitande kyla och bitande odöda i ett kargt vinterlandskap.  

Precis som de lysande sci-fispelen Moon och Battlestar Galactica finns här också en spelare som får rollen som förrädare, och i hemlighet jobbar mot de andra. Lite mer avancerat än genomsnittsspelet, men varmt rekommenderat för fans av undergång och förräderi.    

Unlock!: Escape adventures

Unlock! Foto: Lydia Farran-Lee/SVT

Escape room-trenden har hållit sig ett par år nu, men eftersom det till stor del går ut på att leta ledtrådar i ett rum känns övergången till brädspel först inte helt given. Men efter en första provspelning visar det sig gå alldeles utmärkt. 

Ledtrådar och straffpoäng delas ut via en app och rummen är ersatta med detaljerade kort. Spelpanelen gick – trots att den anser sig vara rätt så spel-savvy – bet på att klara uppgiften i tid, men hade väldigt kul under spelets gång. Obs: glasögon på för översynta. Vissa ledtrådar är i skrivna i riktigt, riktigt liten text.  

Spelupplevelsen är fantastisk om man gillar grundkonceptet, men ett minus är förstås att varje scenario bara kan spelas en gång. 

Ultimate werewolf

One night ultimate warewolf. Foto: Bezier games/pressbild

Den som någon gång lekt runt-bordet-leken Maffia kommer att känna igen sig. En by har drabbats av intrång av varulvar och måste tillsammans lista ut vem eller vilka som är en ulv i fårakläder.  

Efter fem minuters diskussion bestämmer byn gemensamt vem som ska dödas – är det en ulv, vinner byn – är det en bybo tar varulvarna över. Ett starkt plus är att varje omgång bara är fem minuter, så man hinner prova många olika roller och taktiker.  

Mobbingspotentital: hög 

Terraforming mars 

Terraforming mars. Foto: Stronghold games/Pressbild

En svensk strategi-succé för äkta brädspelsskallar. Jacob Fryxelius djupa ekoäventyr, där spelarna arbetar gemensamt för att förvandla Mars till en bebolig planet har blivit ett internationellt fenomen, vunnit en rad kritikerpriser och har sen releasen klättrat in på inflytelserika Boardgamegeeks topp tio-lista som ett av de bästa spelen genom tiderna.

Det lovvärda miljöscenariot döljer också ett tävlingsmoment, vilket gör att mys-samarbetet för att terraformera planeten snabbt färgas av cyniska ränker för att kamma hem flest poäng, och därmed bli den slutgiltiga segraren. 

Just one

Just one. Foto: Lydia Farran-Lee/SVT

Trots att spelet vann det tyska prestigepriset Speil des jahres (årets spel) är det här inget för inbitna brädspelare, däremot ett snabbspelat och barnvänligt familjespel. En spelare väljer ett ord från ett kort, utan att titta på det. De andra spelarna ska med hjälp av ett (bara ett) annat ord få spelaren med kortet att gissa rätt.  

Tempot är lågt, reglerna enkla och samarbetsfaktorn hög. Ett bra spel för brädspelsnoviser. 

Letar du efter ännu fler spel? Läs 2018 års brädspelsguide här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.