En av dem som Jean-Claude Arnault träffade ett antal gånger var Lena Adelsohn Liljeroth som var kulturminister från 2006 till 2014. – Han hade ju uppenbarligen en hyggligt upphöjd position, säger hon. Foto: Janerik Henriksson/TT/Arkivbild

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault mäktigare än vad som är känt

Uppdaterad
Publicerad

Kulturarbetaren Jean-Claude Arnault har haft en starkare maktposition i Kultursverige än vad som varit känt. Bland annat har han haft regelbunden kontakt med flera kulturministrar. Det framkommer i SVT:s dokumentär Det slutna sällskapet.

När Dagens Nyheter för ett år sedan publicerade en artikel där 18 kvinnor berättade om en lång rad allvarliga anklagelser om sextrakasserier och övergrepp mot en man med nära kopplingar till Svenska Akademien var det många som försökte tona ned hans ställning inom Svenska Akademien och i det svenska kulturlivet.

Men den har varit starkare än vad som hittills framkommit. En av dem som Jean-Claude Arnault träffade ett antal gånger var Lena Adelsohn Liljeroth som var kulturminister från 2006 till 2014.

Krisen i Svenska Akademien

– Han hade ju uppenbarligen en hyggligt upphöjd position, säger hon.

Bland annat besökte Adelsohn Liljeroth kulturföreningen Forum, där han var konstnärlig ledare, flera gånger. Lena Adelsohn Liljeroth berättar att han hade ett ovanligt sätt att hälsa på henne.

– Denne Jean-Claude dök upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang och var väldigt familjär i hela sitt väsen. Han pussar på kind och tog på ett sätt som jag inte är van vid i den rollen. Normalt har människor en mer reserverad attityd till politiker, säger hon.

Maktens centrum

Stefan Ingvarsson är översättare och kulturskribent. För närvarande är han kulturråd i Moskva. Han har genom åren tydligt sett vilket inflytande Arnault haft. Bland annat en gång vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst. Ett tillfälle där hela Sveriges maktelit inklusive kungafamiljen samlas runt Svenska Akademien som sitter vid ett långbord.

– Här sitter domare, politiker, biskopar. Så vid det här ögonblicket så är hela idén att de ska vara det svenska rikets mittpunkt. Hela den svenska makten ska samlas omkring dem och legitimera dem.

Stefan Ingvarsson berättar att förutom hovmarskalken och kanslichefen på Akademien gick Jean-Claude Arnault runt och hälsade besökarna välkomna.

– Jag kommer ihåg att jag kommer dit i frack och han tar mig i hand och säger välkommen. Det går inte att underskatta varken vad det betyder hur jag läser honom och hur han känner sig i den här situationen. För då är han så att säga medvärd till det vi ska bevittna, säger Stefan Ingvarsson.

Nordstjärneorden

År 2015 delade Adelsohn Liljeroths efterträdare som kulturminister, Alice Bah Kuhnke, ut medaljen Nordstjärneorden till Jean-Claude Arnault i Kulturdepartementets lokaler, en av de finaste kungliga utmärkelser en utländska medborgare kan få. Rekommendationen kom från Akademiledamoten Per Wästberg. Arnault fick medaljen trots att riksmarskalken tidigare avslagit den första ansökan som kom till hovet.

Själva förberedelsen för medaljen gjordes under Liljeroths tid som minister. Ärendet handlades delvis under Utrikesdepartementet där Carl Bildt var utrikesminister. En förfrågan skickades till Sveriges ambassadör i Frankrike, Gunnar Lund, som i ett rekommendationsbrev i maj 2014 skrev positivt om Arnaults verksamhet och att han rekommenderar att Arnault får Nordstjärneorden.

I januari 2015 skrev en departementssekreterare på Kulturdepartementet att hon ska diskutera med kulturminister Alice Bah Kuhnke om ministern kan dela ut medaljen, vilket hon sade ja till. Efter själva utdelningen gratulerade Lena Adelsohn Liljeroth Jean-Claude Arnault på det sociala nätverket Facebook och visade tummen upp.  

Vid Svenska Akademiens högtidssammankomst syns hur Jean-Claude Arnault med medaljen på bröstet, när de flesta satt sig, står upp och vinkar åt Lena Adelsohn Liljeroth. Sedan gör han tummen upp. I dag säger den tidigare kulturministern att hon inte minns händelsen.

Se hela dokumentären i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet