Svante Weyler, som har en lång karriär som förläggare bakom sig, blev styrelseordförande för Kulturrådet i januari 2020. Foto: Hans Alm/Kulturrådet

Kulturrådets styrelseordförande tvingas bort

Uppdaterad
Publicerad

Kulturrådets styrelseordförande Svante Weyler tvingas lämna sitt uppdrag, skriver Dagens Nyheter.

– Jag är avsatt, säger han till Kulturnyheterna.

Svante Weyler, som har en lång karriär som förläggare bakom sig, blev styrelseordförande för Kulturrådet i januari 2020. Han uppger själv att han blev kallad till ett möte med kulturminister Amanda Linds (MP) statssekreterare Emma Rung på tisdagen – och där fick veta att kulturdepartementet vill ha en annan ordförande.

– Jag ställde frågan om jag hade gjort något fel, men då sa hon att de är nöjda med mitt jobb men att jag är fel person för arbetet, säger Weyler.

”En smula förödmjukande”

Svante Weyler förklarar att han utgår från att statssekreteraren agerar på uppdrag av kulturministern, och att han skickat ett mejl till Amanda Lind för att berätta han inte längre ser sig som knuten till Kulturrådet.

Vad tycker du om deras agerande?

– Jag skulle kunna använda ett så pass starkt ord som att det känns en smula förödmjukande. Jag har inte dumpat någon på det här sättet själv, och aldrig blivit dumpad på det här sättet. Så det är en ny erfarenhet, säger han.

Han avstår från att spekulera kring varför han inte längre har kulturministerns förtroende.

Behov av annan kompetens

Statssekreteraren Emma Rung svarar i ett skriftligt meddelande till Kulturnyheterna att de vill tacka Svante Weyler för att han axlat rollen i två år, men att Kulturrådet har behov av en person med en annan ”kompetensprofil” i rollen som styrelseordförande. Bland annat vill regeringen att det ska vara en person men erfarenhet av statlig styrning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.