Myndigheten för kulturanalys har spanat vilka trender i dagens samhälle som kan ge avtryck i morgondagens kulturliv.
– Vi försöker peka på viktiga områden som behöver belysas mer. Saker som kommer få konsekvenser för unga och äldres kulturvanor framöver, och därmed även för kulturpolitiken, säger Klara Tomson, utredare på Myndigheten för kulturanalys.
Kulturklyftor
Fem trender har pekats ut. Mycket handlar om ökande klyftor: ekonomiska, mellan unga och gamla och mellan stad och landsbyggd.
– Det finns en grupp äldre som kommer få mindre att leva på. Bor man dessutom i en avfolkningsbygd så kommer kulturutbudet att bli ännu tunnare. I takt med att samhället delar sig så kommer förutsättningarna att kunna delta i kultur skilja sig mer och mer åt.
Rapporten pekar på att digitaliseringen av kulturen bara kommer att öka, och att tillgången till bredband är en av våra viktigaste kulturpolitiska frågor.
– Ska man kunna ta till sig kultur som digitaliserade kulturarv eller annan information så måste du ha tillgång till bredband, annars blir du avskuren. Det är en utmaning för flera politikområden som går in i varandra.
Risk för vita fläckar
Rapporten tar också upp hur vi allt mer skapar våra egna bubblor av medie- och kulturintag. Följden blir att vi inte exponeras för något vi inte själva håller med om.
– Det är en risk om man bara utformar kultur utifrån vad folk har gillat förut. En slags grundpremiss för den offentliga kulturen är att den ska utmana vårt sätt att tänka och ifrågasätta vad det är att vara människa. Med de här bubblorna riskerar vi att få vita fläckar.
Enligt rapporten tyder allt på att dessa så kallade ”filterbubblor” kommer att öka. Utmaningen ligger i hur den offentligt finansierade kulturen ska kunna tränga sig in i människors flöden på sociala medier.
– Hur kan offentliga kulturinstitutioner eller projekt som skapande skola nå ungdomar bakom de här väggarna? Det är något vi måste följa, och som kräver samverkan mellan flera olika politikområden.
Publiken får mer att säga till om
Som en följd av att en stor del av kulturkonsumtionen sker hemma vid datorn så rör sig kulturen mot att bli allt mer deltagarstyrd. Det är enkelt att vara med och göra film, skriva eller interagera på andra sätt
– Man bjuds mer med och publiken får styra. Det sker digitalt men även i lajv eller körer eller liknande, säger Klara Tomson.