I en granskning av Kulturhuset Stadsteatern i Aftonbladet i december förra året anklagade ett 40-tal medarbetare anonymt vd:n Benny Fredriksson för att ha haft en hårdför ledarstil, man pekade också på flera arbetsmiljöproblem inom Kulturhuset.
Fredriksson avgick kort därefter och i måndags gick Stadsteatern ut med informationen att han tagit sitt eget liv.
– Efter Benny Fredrikssons tragiska bortgång har det varit svårt att fatta beslutet att presentera rapporten om Kulturhuset Stadsteatern. Mitt i sorgen väljer vi ändå att göra det då vi behöver största möjliga transparens för att kunna ta oss vidare, både med att hantera sorgen och med att arbeta vidare med verksamheten, säger Ingela Lindh, vd för Stockholms Stadshus, i ett pressmeddelande.
Visar en komplicerad bild
Enligt rapporten – som bygger på 135 anställda och tidigare anställdas berättelser – har synen på Benny Fredrikssons ledarskap varit tudelad. Å ena sidan ska många ha uppskattat hans ”driv och konstnärliga kunskap”. Å andra sidan finns det anställda som vittnar om en tystnadskultur och att de varit rädda för att stöta sig med ledningen. Dessa personer menar att personliga relationer till ledningen varit viktigare än formella mandat, har upplevt en hög arbetsbörda och säger att anställdas välbefinnande inte prioriterats.
Enligt rapporten har ledarskapet skapat en otrygg arbetsplats för flera medarbetare. Ett av problemen ska ha varit att personer på arbetsplatsen tillåtits att ”agera gränsöverskridande”, det gäller både sexuellt ofredande och övriga trakasserier, utan att det fått några konsekvenser.
Åtgärder ska vidtas
Trots kritiken mot verksamheten är Ingela Lindh positiv till möjligheterna att hitta en bra väg framåt med utredningen som grund:
– Min uppfattning är att rapporten ger en bred bild av verksamheten och av stämningar inom Kulturhuset Stadsteatern. Det finns mycket som är bra, men också sådant som behöver utvecklas.
Rekommendationen i rapporten är att Kulturhuset Stadsteatern behöver arbeta med ledarskapsfrågor ”i närtid”. Man uppmanas också se över hur beslut fattas, vilka mandat som finns samt förbättra sina policys.
Tidigare i veckan hölls ett personalmöte på Kulturhuset Stadsteatern där delar av utredningen presenterades muntligt. Bland annat framgick det då att det i utredningen, som gjort av ett externt företag, inte finns några anklagelser mot Fredriksson om sexuella trakasserier – något som bekräftas i rapporten.
I rapporten framgår också att Fredriksson, i rollen som före detta vd, löpande har haft tillgång till rapportens slutsatser genom en muntlig dialog.
”Gedigen och saklig granskning”
Efter Fredrikssons död riktade Kulturhuset Stadsteatern stark kritik mot rapporteringen om Fredrikssons ledarskap. I ett pressmeddelande kallade tillförordnade vd:n Sture Carlsson granskningen av Benny Fredriksson och arbetsmiljön på Kulturhuset för ett ”gränslöst mediedrev”.
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, som själv var delaktig i rapporteringen och intervjuade flera av de källor som kritiserade Fredriksson, gick dagen efter dödsbeskedet ut och manade till självrannsakan, samtidigt som hon försvarar publiceringen.
– Vi har gjort en gedigen och saklig granskning, sa hon till SVT tidigare i veckan.
Efterspelet kring Benny Fredrikssons död handlar mycket om mediekritik. Expressens kulturchef Karin Olsson skriver i dag att hans bortgång redan lett till osaklig debatt. Hon riktar kritik både mot Aftonbladets publiceringar och mot Stadsteaterns hantering av problemen på arbetsplatsen.
Stockholms Stadshus vd Ingela Lindh och Kulturhusets vd Sture Carlsson har avböjt intervjuer med Kulturnyheterna om rapporten.