Hon anmälde ett våldtäktsförsök – mer än ett sekel innan metoo

Uppdaterad
Publicerad

Från sömmerska till kvinnorättskämpe. Sophie Sager är kvinnan som blev känd genom Sagerska målet. Ett unikt rättsfall i Sverige på 1800-talet där en kvinna anmälde övergrepp och våldtäktsförsök, försvarade sig själv i rätten och vann.

Forskaren och författaren Karin Milles har skrivit den första biografin som tar ett helhetsgrepp om Sophie Sagers unika livsöde.   

– Hon är en kvinna som inte ger sig och ständigt reser sig upp efter varje slag, säger hon till Kulturnyheterna.

Karin Milles har ägnat fem år åt Sophie Sager, kvinnan som bröt mot en mängd normer i en tid när kvinnoidealet handlade om att tiga och lida. När Sophie Sager tar sitt fall till rätten blir hon en medial sensation.   

– Hon ser till att ta för sig av livet och vad livet har att erbjuda. Det tycker jag är en gåta och väldigt inspirerande.  

Kvinnor tog avstånd 

Sophie Sager skrev poesi och noveller och ägnade sig åt litterära salonger. Med tiden blev hon engagerad i kvinnorättsrörelsen men många tog avstånd från hennes kamp. 

– Det paradoxala är att hon lyckas inte alls få några systrar med sig i kampen. Kvinnor på den tiden tog avstånd från henne, de vågade inte gå på hennes föreläsningar för de var så rädda att bli smittade av det dåliga rykte som hon hade, säger Karin Milles.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.