Foto: TT

Kvinnliga komiker enas i nytt upprop

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppropen #tystnadtagning, #visjungerut, #närmusikentystnar och #tystdansa kommer nu #skrattetihalsen, där 80 svenska kvinnliga komiker berättar om sexuella trakasserier, verbala påhopp och tystnadskultur i humorbranschen, enligt Dagens Nyheter.

Det senaste uppropet från den svenska scenkonstvärlden kommer från komikerbranschen, som i #skrattetihalsen samlat vittnesmål från 80 svenska kvinnliga komiker, enligt DN.

Bland komikerna som skrivit under finns Ann Westin, Karin Adelsköld, Sissela Benn, Bianca och Tiffany Kronlöf, Emma Molin, Zinat Pirzadeh, Moa Svan, Melody Farshin och Clara Henry.

”Det är slut nu”

I uppropet beskriver de svenska kvinnliga komikerna att de nu enas mot sexism, osynliggörande och trakasserier inom branschen:

”Vi upplever också det svårare att få igenom våra humoridéer hos tv-kanaler och produktionsbolag där de beslutande oftast är män. Vi har stått där själva, men inte längre. Vi talar nu med gemensam röst, vi systrar/syskon tänker inte acceptera eller se på när vi blir sexistiskt behandlade. Det är slut nu. Framtiden är här”, står det i uppropet.

”Man får inte vara med”

Ett antal av berättelserna som samlats i uppropet handlar om känslan av utsatthet efter en ståuppkväll, där kvinnliga komiker vittnar om en brist på bekräftelse och respons, enligt komikern Ami Hallberg Pauli, som har samordnat uppropet.

– Män sitter och hissar varandra, recenserar varandras skämt, men man får inte vara med. Alla som har försökt slå sig in i en grupp vet hur dåligt det kan gå, säger hon till DN.

Men berättelserna i uppropet kretsar inte bara kring bristen på bekräftelse och respons, utan handlar även om grova sexuella övergrepp och våldtäkter:

”Ett av mina första standup-gig ägde rum i en mindre stad i Sverige. Tillbaka på hotellet visade det sig att arrangören stod utan rum. Eftersom det fanns en extra säng i mitt rum erbjöd jag honom därför att få sova i den. Den natten våldtog han mig”, skriver en av kvinnorna i uppropet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.