– På julfesten kan du få 10.000 kronor kontant om du är först upp på scenen med alla kläder av. Eller om du har det längsta könshåret, som Peter mäter inför alla. Ingen reagerar. Det är inte bara Zentropa på julfesten, det är hela filmbranschen, berättar Pernille Fjeld, tidigare praktikant på Zentropa, för NRK.
Fjeld är en av de nio kvinnor som berättat om sexuella trakasserier och sexistisk kultur på Zentropa, ett av Danmarks mest kända och hyllade filmbolag. Zentropa grundades av regissören Lars von Trier och producenten Peter Aalbæk Jensen 1992 och har över tid vuxit till ett av Nordens största produktionsbolag.
Det är också Peter Aalbæk Jensen som figurerar i majoriteten av anklagelserna om tafsande och fysiska bestraffningar av praktikanter. Jensen har också bekräftat flera av händelserna och motiverat dem med att ”det är kul” och att praktikanter ”mår bra av smisk”.
Zentropa och Peter Aalbæk Jensen har däremot inte kommenterat de nya uppgifterna för NRK, och filmbolaget tackar nej när Kulturnyheterna ber om ett uttalande om anklagelserna.
– Då jag varken kan eller vill uttala mig politiskt korrekt har jag försetts med munkorg av styrelsen, skriver Aalbæk Jensen i ett sms till Kulturnyheterna.
Norsk filmindustri överväger åtgärder
Skandalen har medfört att samarbetspartnern Film i Väst brutit allt framtida samarbete med Aalbæk Jensen, Europarådets filmråd överväger att dra in allt stöd till verksamheten och danska arbetsmiljöverket har inlett en utredning av arbetsförhållandena på Zentropa.
Efter NRK:s granskning säger nu Norska Filminstitutet (NFI), som gett cirka 15 miljoner norska kronor i stöd till Zentropa-produktioner de senaste åren, att de följer utvecklingen men inte beslutat att avsluta framtida samarbeten.
– Sexuella trakasserier är helt oacceptabla, säger Sindre Guldvog, vd på NFI, till NRK.
– När det gäller Zentropa informeras vi om att de nu har börjat ta tag i problemen. Resultatet av detta arbete kommer att vara avgörande för hur vi relaterar till framtida ansökningar från företaget, fortsätter han.
Har förlorat inflytande
En inställning som delas av Svenska filminstitutet, SFI, som även de ser allvarligt på anklagelserna men inte utesluter framtida stöd.
– Jag har bidragit till en tystnadskultur, och jag är otroligt tacksam för att de här kvinnorna nu stiger fram så vi kan göra någonting åt det. För vi har alla vetat om det här, sa SFI:s vd Anna Serner till Kulturnyheterna förra veckan.
Serner pekar på Zentropas utlovade förändringsarbete, där fysiska bestraffningar ska upphöra och Jensens inflytande i bolaget ska upphöra helt, som en viktig del av den hållningen. Jensen sitter dock kvar som ägare av 12,5 procent av Zentropa.
– Nu ska vi stötta dem till att göra rätt, de har gjort fantastiska filmer genom åren, det vore förfärligt om vi nu gick i bräschen för att hugga huvudet istället för att hjälpa dem att göra en rutten arbetsmiljö till en bra arbetsmiljö, fortsatte Serner.
Filmjätten Nordisk Film, som med sina 50 procent är den enskilt största ägaren av Zentropa, har inte uttalat sig om skandalen. Kulturnyheterna har vid upprepade tillfällen sökt dem för en kommentar de senaste veckorna.
Kulturnyheterna har förgäves sökt Nordisk Film för en kommentar. Zentropa har avböjt vår intervjuförfrågan.