Kyrkohandboken påverkar musiken i kyrkan.

Kyrkan: ”Vi lyssnar på kritiken”

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnas uppropet in till Svenska kyrkans ledning där arbetet med den nya kyrkohandboken kritiseras. Svenska kyrkan tar åt sig av kritiken som menar att de har brustit i förankring.

Kyrkohandboken är inte vilken bok som helst, den styr och formar innehållet i kyrkans gudstjänster och gör dem enheltliga. När Kulturnyheterna rapporterade om kritiken i våras tryckte kyrkas projektledare Boel Hössjer Sundman för den nya kyrkohandboken på dess betydelse.  

– En kyrkohandbok är ett sätt att hålla samman Svenska kyrkan, säger Boel Hössjer Sundman. Man talar om att gudstjänsten har en grundrytm, som hjälper till att känna igen sig i Svenska kyrkan, oavsett vilken kyrka i landet man besöker, sa hon.

Kritik mot kyrkohandboken

Kritik mot arbetet med ny handbok

Flera aktörer inom kyrkan har fört fram kritik mot processen att ta fram den nya upplagan av boken. En av de stora invändningarna är att musikerna själva inte har fått tillräckligt mycket inflytade, en annan att förändringen pressats på för snabbt. 

– Det är ju allvarlig kritik som de riktar mot förslaget och mot arbetet. Vi är mitt i processen att jobba med detta och därför är det jätteviktigt att vi tar del av alla synpunkter som kommer in, säger Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare på Svenska kyrkan.

Men de har ännu inte några konkreta förslag på hur musikerna ska involveras.

– Vi har ju redan involverat och kallat till möten. Vi har inte tagit ställning till några ytterligare möten, men vi ska se vad vi behöver göra utöver det vi redan håller på med, säger Erika Brundin.

Ska antas om två år

I kritikernas öppna brev vädjar de till biskopar och företrädare för nomineringsgrupperna om att bjuda in till ett direkt samråd.

– Jag kan inte ta ställning till det, det är en fråga för kyrkostyrelsen och biskopsmötet. Jag kan i alla fall inte svara på den frågan idag, säger Erika Brundin.

Den nya kyrkohandboken ska enligt den nuvarande planen kunna antas på kyrkomötet om två år. Det blir den åttonde versionen sedan reformationen på 1500-talet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot kyrkohandboken

Mer i ämnet