I artikeln, som är undertecknad av Länsmuseernas samarbetsråd och ordföranden för 21 länsmuseer, står det att anslagen har räknats upp med en procent per år under den senaste mandatperioden. Samtidigt har lönerna i snitt ökat med 2,5 procent.
Artikelförfattarna hänvisar även till en rapport från Myndigheten för kulturanalys som visar att länsmuseerna har tvingats säga upp nästan var tionde anställd mellan 2003 och 2017.
”Staten har varit sämst på att kompensera för inflation och löneutveckling – oavsett om det har varit en alliansstyrd eller en socialdemokratiskt ledd regering.”, skriver artikelförfattarna.
Vill införa fri entré
I artikeln uttrycks även en oro för att inte kunna nå målen i museilagen om anslagen inte höjs. Man understryker även vikten av att nå nya besökare:
”Ur ett regionalpolitiskt perspektiv är det även rimligt att alla landets länsmuseer ges ett ekonomiskt stöd för att på samma sätt som de statliga museerna införa fri entré eller på annat sätt arbeta för att nå grupper som sällan eller aldrig går på museer.”
”Fråga för kommande budgetarbeten”
Kulturminister Amanda Lind (MP) säger till Kulturnyheterna att en förstärkning av kultursamverkansmodellen kan behövas framöver för att möta löneökningar och andra kostnadsökningar i den regionala kulturen.
– Finansieringen av den regionala kulturen är ett gemensamt åtagande mellan regioner och stat i den så kallade kultursamverkansmodellen. Det är något som staten har gjort årliga uppräkningar i och också något som den förra regeringen gjorde en förstärkning av, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Kulturnyheterna, och fortsätter:
– Men sen vet jag också att löneökningar och andra kostnadsökningar gör att det inte är tillräckligt och jag utesluter inte att vi kan behöva förstärka kultursamverkansmodellen framåt, men det blir en fråga för kommande budgetarbeten.