• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Konstnären Lars Vilks. Foto: TT

Lars Vilks om Zlatan-statyn: ”Bra konst ska vara provocerande”

Uppdaterad
Publicerad

En avsågad fot var det som blev kvar på sockeln när Zlatan-statyn i Malmö fraktades bort för renovering efter omfattande skadegörelse. Men som konstverk har dess värde bara ökat, anser den kontroversielle konstnären Lars Vilks.

Färg, syra, avsågad näsa och till sist kapad vid anklarna: Enligt konstnären Lars Vilks har publikens “kreativa bearbetning” ökat det konstnärliga värdet på Peter Lindes Zlatan-staty. Den har också flyttat den från en konstkontext till en annan, menar han. Statyn har gått från att vara traditionell och klassiskt avbildande till att bli ett modernistiskt verk. 

– Bra konst ska vara provocerande eller överskridande. Det som sker då är publikens kreativa bearbetning, och det är det som skapar verket, säger Lars Vilks till Kulturnyheterna.

Vilks: ”Återuppför verket”

Lars Vilks är själv en kontroversiell och omdebatterad konstnär som har fått flera av sina verk vandaliserade. Inte minst drivvedsskapelsen Nimis, som till och med satts i brand. Det är aldrig kul att som konstnär att se sitt hårda arbete förstöras, säger Vilks, men det är underordnat den berättelse som adderas till verket.    

Peter Lindes Zlatan-staty då – vad bör hända med den nu?

– Man ska inte applådera vandaliseringen, det är klart att det är fel. Min inställning är att när vandaler har varit framme så ska man visa att de inte kan få bort ett verk. Man bör återuppföra det, säger Lars Vilks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.