Lars von Trier vid galavisningen av The house that Jack built under Cannesfestivalen 2018. Foto: TT

Lars von Trier: ”Helt okej att titta bort”

Uppdaterad
Publicerad

Den danske regissören Lars von Trier skapade åter rubriker när han återvände till Cannesfestivalen, sju år efter att ha bannlysts. Kulturnyheternas Fredrik Sahlin träffade den kontroversielle regissören som återvänder till diskussionen om nazismen i sin nya film.

Sju år efter den uppmärksammade presskonferens där von Trier sade sig ”förstå Hitler” är han tillbaka på festivalen som bannlyst honom.

– Det känns faktiskt bra tycker jag. Jag blev väldigt rörd igår när jag kom in i salen. Jag kände mig hemma och liksom lite älskad. Så är det ju med den förlorade sonen, när han kommer hem, säger Lars von Trier.

Han är i Cannes för att visa sin nya film The house that Jack built, där Matt Dillon spelar en seriemördare som uppfattar sina allt mer omänskliga mord som konstverk.

Jack i filmen är ju en neurotisk konstnär, tycker han själv i alla fall, som hela tiden gör mer och mer provocerande konstverk. Hur mycket av Jack är du?

– Rätt mycket, frånsett att jag inte har dödat någon. Men de flesta av mina figurer, också de kvinnliga, går genom ett filter som är jag själv. Men jag hoppas det går lite bättre för mig än för Jack.

Publiken lämnade salongen

Premiärvisningen av The house that Jack built skapade internationella rubriker, då flera i publiken valde att lämna salongen på grund av det grafiska våldet i filmen. Men von Trier anser att det är bättre att visa våldet än att gestalta det på annat sätt.

– För mig är det är viktigt att gå hela vägen. Annars tycker jag att jag luras. Jag tror inte på det vi fick lära oss filmskolorna, att det är mycket bättre att vi ser en reaktion i moderns ögon eller något sådant. Nej, det tycker jag är att luras. Det kan vara helt okej att titta bort. 

”Albert Speer en fantastisk arkitekt”

Det var 2011 som festivalledningen förklarade von Trier ”persona non grata” efter en presskonferens om hans film Melancholia. ”Jag är nazist” och ”Hitler verkade inte vara någon bra kille, men jag förstår honom” var två av de uttalanden von Trier i efterhand bad om ursäkt för.

Men diskussionen om nazismen, dess estetik och dragningskraft, är ämnen som fortfarande intresserar den självutnämnde provokatören.

I filmen talar Jack om nazistarkitekten Albert Speer, precis som du gjorde på den famösa presskonferensen för sju år sen.

– Gjorde jag det? Okej.

Är den här filmen en reaktion på det som hände där?

– Nej, det är snarare en förklaring. Oavsett om det är politiskt korrekt eller inte så tycker jag att Speer var en fantastisk arkitekt.

Och du ville förklara det du sade på presskonferensen?

– Ja, jag ville åtminstone belysa det från olika håll. Det är ju ingen slump att alla länder har en kanal som bara visar Hitler. Viasat History till exempel. De visar 95 procent Hitlerfilm. Det måste finnas något med mannen som är intressant, något som är tillåtet att intressera sig för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.