• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu kan AI skriva hitlåtar: ”Musikbranschen står inför ett skifte”

Uppdaterad
Publicerad

AI-teknikens framfart ställer musikvärlden inför ett skifte, när robotar nu lärt sig skriva egna låtar. Men det behöver inte vara något dåligt.

– Vettefan om det blir enklare att skapa en hit bara för att du får hjälp av en AI, säger John Engelbert i Johnossi.

David Guetta släpper musik med Eminem – framtagen av AI, medan Nick Cave rasar på när fans gör AI-versioner av hans musik. Hela musikvärlden påverkas av AI-teknikens framfart, och nu vittnar svenska låtskrivare om att branschen står inför ett skifte.

– Många är lite skraja och tycker det är otäckt. Det kanske man ska vara, men jag tycker inte det, säger låtskrivaren och artisten Patrik Berger som tror att AI inom en snar framtid kommer göra lika bra musik som en människa:

– Jag tror verkligen vi kommer bli lurade av det, men jag tror inte att det är något större problem.

Framtida ”svanmärkning”

Patrik Berger menar att AI kan vara ett hjälpmedel för låtskrivare, och han tror att musik skriven av människor kommer bli mer åtråvärd i framtiden.

John Engelbert i Johnossi håller med:

– Man får väl göra en slags svanmärkning, så man vet vad det faktiskt är man köper. Vilket gör att det mänskliga verket blir mer åtråvärt; de få individer som orkar löpa linan ut och faktiskt går den hårda vägen genom att lära sig spela gitarr i 10 000 timmar istället för att låta en AI göra det.

Engelbert är inte heller orolig över att AI kommer ta över låtskrivar-yrket, och påpekar att tekniken redan funnits där ett tag.

– I slutändan vettefan om det blir enklare att skapa en hit bara för att du får hjälp av en AI, det är fortfarande otroligt jävla svårt. Vi människor är inte så lättlurade, vi vill känna hjärta och smärta.

Rätt åt musikbranschen

Kulturstöd kommer bli en ännu viktigare fråga i framtiden spår John Engelbert – som anser att dagens stora aktörer inom musikbranschen har ett stort ansvar i det pågående skiftet.

Medan Patrik Berger tycker att musikbranschen ”får skylla sig själv”:

– När allt ska bli mätbart, vi har ingen chans mot det. Då kan vi sluta med den jakten, och istället ägna oss åt det vi är menade att göra; att skapa unika nya kreativa saker, istället för att jaga perfektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.