I nästan 30 års tid har Redline Recordings bedrivit sin verksamhet i studion i Norsborg, slutstationen för tunnelbanans röda linje som ligger till grund för namnet. The Latin Kings, Linda Pira och Stor är några av artisterna som spelat in musik i studion, vars historia sträcker sig från 90-talet fram till nutid.
Kulturnyheterna fick följa med in i Redlinestudion en sista gång innan grundarna lämnade den för gott.
Bröderna och grundarna av skivbolaget, Masse och Salla Salazar, planerade att göra om lokalen i syfte att bedriva kulturverksamhet för ungdomar. Men när Botkyrka kommun i höstas undersökte möjligheterna kom de fram till att en omställning inte var möjlig, eftersom studion ligger i ett skyddsrum.
Lokalen kan därför inte göras om hur som helst, och måste kunna återställas till skyddsrum inom 48 timmar.
Del av svensk musikhistoria
Musikjournalisten Ametist Azordegan menar att det inte finns många musikstudios som varit högaktiva under 30 års-tid.
- Redlinestudion har varit viktig ur många aspekter. Dels är det en plats som representerar falangen av så kallad förortsrap i Sverige, i och med att det är The Latin Kings som började sitt musikskapande på ett ordentligt vis där, säger musikjournalisten Ametist Azordegan till Kulturnyheterna.
– Det är de som är prototypen för den så kallade förortsrapen. Det är en svensk hiphop-hotspot som man hade velat bevara på ett eller annat sätt.
Inte slutet för Redline
Sedan några år tillbaka har bröderna och grundarna Masse och Salla en ny studio de arbetar i, så när den gamla studion nu släcks ned för gott är det inte slutet för deras verksamhet.
– Visst kan det kännas sorgligt att det här kapitlet är avslutat, men det känns också lite skönt, säger Salla Salazar.
– Vi har ju ändå gått vidare, vi flyttade till den nya studion för tre år sen. Det tråkiga är att den här platsen – som vi tänkte ha här för ungdomar, nya låtskrivare och producenter – inte kommer finnas. Men vi får kanske hitta ett sätt att ha det någon annanstans.