Den kinesiske konstnären Ai Weiwei tilläts inte att komma till Sverige för att delta i juryarbetet på plats, men han kunde ändå delta i diskussionerna via mejl.
– Det var ganska absurt, vi visste ju först inte om han skulle kunna se alla filmer. Men det gick, han fick alla filmer på mail till Peking, säger Endre.
”Det här är inte ok!”
– Det blev en till dimension, temat på festivalen är frihet och vi sitter och diskuterar med en jurymedlem som inte får närvara. Det blir som ett statement: Det här är inte ok!
Lena Endre berättar att hon verkligen uppskattat att sitta i juryn och få möjlighet att se mycket film och samtidigt diskutera det hon och de andra i juryn har tittat på.
– Vi har haft väldigt intressanta diskussioner på temat frihet och att då ha en jurymedlem som är så starkt förknippad med ämnet blev väldigt speciellt.
”Starkt engagemang”
Att temat frihet har engagerat publiken är något som också festivalchefen Git Scheynius håller med om.
– Vi har aldrig varit med om att folk hört av sig så mycket. Det har funnits ett starkt engagemang. Ai Weiwei och regissören Mohammad Rasoulof (som inte tillåts lämna Iran, red anm) kände ett stöd, säger hon.
Finns det någon risk att det här temat gjort så att filmerna hamnar i skymundan?
– Nej, det har inte tagit fokus från filmerna, utan snarare lyft fram dem, anser Git Scheynius.