Det är i samband med den brittiska lanseringen av hennes senaste bok Oktoberbarn, som Linda Boström Knausgård berättar för tidningen om sina upplevelser av att få sitt liv skildrat i detalj i den sex böcker långa sviten Min kamp.
– Jag har försonats med böckerna idag, men var i själva verket väldigt arg över vad han skrev om mig, säger Linda Boström Knausgård i intervjun med The Guardian.
”Kan inte skildra kvinnor”
När Min Kamp skrevs var hon fortfarande gift med Karl Ove Knausgård, och i intervjuer genom åren har Linda Boström Knausgård alltid försvarat hans konstnärliga rätt att som författare skriva om sitt liv.
Idag, tre år efter den medialt uppmärksammade skilsmässan, håller hon fast vid den uppfattningen. Men hon beskriver också den personliga upplevelsen av att få sitt liv minutiöst redovisat för hundratusentals läsare, inklusive den psykiska ohälsa hon själv skriver om i romanerna Välkommen till Amerika och Oktoberbarn.
– Jag tyckte att böckerna var bra, men på ett personligt plan har jag alltid upprörts över hur han såg på mig. Hans blick var så begränsad, det var som att han inte kände mig överhuvudtaget.
– Att läsa böckerna då kändes som en personlig förlust. Idag undrar jag om han inte bara är en av alla dessa manliga författare som inte riktigt kan skriva om kvinnor.
Flyttar till Storbritannien
Linda Boström Knausgård har tidigare belönats med Mare Kandre-priset för Helioskatastrofen, och nominerades till Augustpriset för uppväxtskildringen Välkommen till Amerika. I och med lanseringen av Oktoberbarn i Storbritannien flyttar hon också till landet.
– Det är en nystart. Jag vill mest av allt bli sedd som en person och författare i min egen rätt, säger Linda Boström Knausgård.
– I flera år nu har människor sett mig och tänkt ”Just det, Karl Ove, just det, den bipolära”. Jag vill att det förändras.