Under 2017 var Sveriges kommuners totala kostnad för biblioteken omkring 4,5 miljarder kronor men det råder stora skillnader mellan hur mycket kommunerna väljer att satsa på biblioteksverksamheten, det visar en rapport från Myndigheten för Kulturanalys.
Enligt rapporten var Sorsele kommun i Västerbotten den kommun som satsade mest pengar per invånare på biblioteksverksamheten under 2017. Pär Röckner, kultur- och fritidschef vid kommunen, menar att biblioteksverksamheten är en viktig del av kulturlivet i kommunen.
”En viktig mötesplats”
– Biblioteken är en viktig mötesplats, de har en folkbildande funktion och arrangerar olika kulturevenemang. Dessutom är det ett led i integrationen. Vi har till exempel kopplingar mellan SFI och biblioteken, säger Pär Röckner.
Enligt Pär Röckner är ett viktigt led i att få en levande landsbygd att hålla liv i kulturlivet.
– Vi är en av de största kommunerna till ytan men få till antalet. Kulturen är bärande när det kommer till att binda samman människor.
Skövde kommun däremot var den kommun där man lade minst på biblioteksverksamheten 2017, enligt rapporten från Myndigheten för kulturanalys. Drygt 260 kronor per invånare.
Katarina Strömgren Sandh är kultur- och fritidschef vid Skövde kommun, och hon säger till Kulturnyheterna att siffrorna var väntade.
– Vi har en bra biblioteksverksamhet här i Skövde men det är klart, när man ser de här siffrorna känner man sig inte nöjd. Det måste vi se över, säger hon.
Det skulle kunna framstå som att ni inte tycker att biblioteken är särskilt viktiga?
– Ja, men så är det inte. Biblioteken är en viktig demokratisk mötesplats, säger Katarina Strömgren Sandh.
”Kommunerna är de som bär”
Pär Röckner vid Sorsele kommun hoppas att regeringen de närmsta fyra åren ska satsa mer på kultur. Det måste finnas fler möjligheter för kommunerna att söka pengar öronmärkta för kultur, tycker han.
– Kommunerna är en stark bidragande orsak till att kulturen kommer ut i landet. Ofta lyfter regionerna gärna att de är bra på kultur, men kommunerna är de som bär, säger han.