Rosa Parks, Marie Curie, Margaret Thatcher och Golda Meir är några historiskt viktiga kvinnor som knappt nämns i historieböckerna. Foto: TT

Liten andel kvinnor i läroböcker

Uppdaterad
Publicerad

Trots krav på jämställdhet i undervisningen glöms kvinnorna bort i historieböckerna. Andelen kvinnor som namnges i historieböcker är bara 13 procent, skriver Dagens Nyheter.

Trots många initiativ från kulturvärlden att förändra synen på historien och kvinnornas roll i den fortsätter gamla mönster att upprepa sig. Det visar en studie som tidningen Dagens Nyheter gjort.

I en granskning av fyra läromedel framgår det att andelen kvinnor som nämns dessutom minskar i kapitlen om 1900-talet.

– Horribelt, säger historikern Svante Norrhem vid Lunds universitet.

Kulturvärlden går före

Under 2014 har företrädare för kulturvärlden arbetat för en förändrad syn på historien, både genom utställningar och musiksatsningar.

På slottet Skarhult i Skåne visas utställningen ”Den dolda kvinnomakten” som handlar om hur kvinnor ofta var de som drev godsen och lantbruken när männen var ute och stred i krig.

Och föreningen SKAP (Svenska kompositörer och textförfattare) lanserade i höstas en satsning på att skriva om musikhistorien för att inkludera kvinnliga musiker.

Läromedlen blir efter

Men kulturvärldens arbete för en mer jämställd verklighetsbeskrivning verkar inte ha nått läromedelsproducenterna, trots att flera av dem är självkritiska.

– Målsättningen är att göra det så jämnt fördelat det bara går. Men det är knepigt och i historieböckerna måste man sovra bort så mycket. Det blir standardhistorian som är kvar och den innehåller mest män, säger Libers ansvariga förläggare Thomas Johansson tilll DN.

Uttryck för ”kvinnlig underordning”

Yvonne Hirdman är professor emeritus i historia och hon ser snedfördelningen som ett tecken på könsfördelningen i samhället. När historien bara beskrivs genom maktens främsta företrädare missar man många andra delar av samhället.

– Kvinnlig underordning tar sig sådana här uttryck, säger hon.

Fakta

Viktiga kvinnor glöms bort

 * Rosa Parks, en av den amerikanska medborgarrättsrörelsens förgrundsgestalter. Nämns i två av de fyra granskade böckerna.

 * Margaret Thatcher, Storbritanniens premiärminister under 11 år. Nämns i en av böckerna.

 * Golda Meir, en av grundarna till staten Israel. Nämns i en av böckerna.

 * Marie Curie, första kvinna att få Nobelpriset. Fick det dessutom två gånger. Nämns i två av böckerna.

Källa: Dagens Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.