För ett år sedan presenterade litteraturutredningen alarmerande siffor om sjunkande läsförmåga hos skolbarn. Hela 25 procent av pojkarna i åldern tio till femton hade bristande läskunskaper och utredningen föreslog ett ”Läslyft för Sverige” för att vända trenden.
Redan i höstbudgeten stod det klart att regeringen vill satsa 15 miljoner kronor på läsfrämjande insatser för barn och unga nästa år. Det föreslås nu bli ett årligt stöd.
Räcker det med 15 miljoner?
– Det här är bara en del av en stor satsning. Men Kulturrådet får nu 15 miljoner extra för det här arbetet, säger kulturministern till Kulturnyheterna.
– Ungas läsförmåga går ner inte bara i Sverige och det är en utveckling vi sett under flera decennier, säger Lena Adelsohn Liljeroth. Därför föreslår vi nationella mål för läsningen.
En myndighet kommer att få i uppdrag att följa arbetet med läsfrämjandemålen.
Men om inte den vikande läsförmågan vänder då?
– Jag är rätt säker på att den vänder.
Mer undervisning i svenska
Dessutom vill regeringen satsa på mer undervisningstid i svenska för nyanlända från första klass, något som i dag finns från fjärde klass.
Även 30 miljoner kronor föreslogs i höstbudgeten gå till folkbildningsrörelserna för öka vuxnas läsning. Satsningarna ska Kulturrådet samordna och regeringen vill att den läsfrämjande verksamheten också ska ske på regional och lokal nivå genom samverkansmodellen.
På frågan hur långt de här satsningarna räcker svarar kulturministern:
– Det här blir en bra skjuts för skolor och bibliotek för vi måste vända den här trenden. Därför behöver vi nationella mål och en politikövergripande satsningar – såsom samarbetet med utbildningsdepartementet, säger Lena Adelsohn Liljeroth.
I höstbudgeten framgick det att Skolverket får medel på 303 miljoner kronor för kompetensutveckling av lärarna inom läsning och skrivande.
E-böcker ska förmedlas av KB
Kungliga biblioteket får uppdraget att förmedla e-böcker via Libris och regeringen går på litteraturutredningens förslag om att Statens kommuner och landsting ska bli förhandlingspart gentemot rättighetsinnehavarna.
Däremot föreslås biblioteksersättningen enbart baseras på fysiska bokexemplar. Dock vill man titta på hur ersättningen kan komma att gälla under längre perioder i framtiden.
Stödet till bokhandeln som funnits att söka under 2012 och 2013 kommer finnas också under 2014.
Litterära utbyten och översättning
Med en miljon till Konstnärsnämnden vill regeringen skapa ett internationellt utbytesprogram som ska prövas under nästa år. Kulturrådet ska också få utökade medel för att främja svensk litteratur utomlands.
Institutet för språk och folkminnen tillförs tre miljoner för att de nationella minoriteternas språk ska vårdas och utvecklas. Tre miljoner kronor ska också gå till samarbete med idrottsrörelsen.