• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Genom en mängd experiment har forskare försökt kartlägga hur Spotify egentligen ser ut under gränssnittet. Foto: TT

Lyssningssiffror på Spotify kan vara felaktiga

Publicerad

Lyssningssiffror på Spotify visar inte hur stor en artist egentligen är. Det menar forskare som granskat musiktjänstens algoritmer.

Spotify Teardown – så heter den nya boken skriven av svenska forskare som granskat hur den stora strömningstjänsten är uppbyggd. Resultatet av den digitala granskningen visar att Spotifys lyssningssiffror är opålitliga. Det rapporterar SR:s Kulturnytt.

Forskarna la upp en inspelning på Spotify av när en doktorand plockade av frukostbordet.

– Några aggregatorer tyckte inte att det här var musik. Men när vi betalade dem var det musik. Det var ett sätt att förstå hur systemet styr och reglerar musiken när man laddat upp den till Spotify. Det blev en smärre hit, men bara på grund av våra egna bottar som lyssnade på den här låten ett par tusen gånger, säger Pelle Snickars som är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet och en av medförfattarna till ”Spotify Teardown”.

Enligt Pelle Snickars går det inte att vara säker på om Spotifys lyssnare är människor eller maskiner. Men Spotify själva skriver i ett mail till Kulturnytt att de redan gör allt för att upptäcka så kallade bottar och liknande aktivitet:

”Vi ser väldigt allvarligt på artificiell manipulering av streaming på vår tjänst. Spotify har flera upptäcktåtgärder på plats som övervakar konsumtionen på tjänsten för att upptäcka, undersöka och hantera sådan aktivitet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.