M och s protesterar mot kulturpensioner

Uppdaterad
Publicerad

Moderata och socialdemokratiska styrelsemedlemmar inom svensk scenkonst kritiserar nu samstämmigt systemet med de nya pensionsinbetalningarna. Deras budskap: Det blir för dyrt för teatrarna runt om i landet att anställa skådespelare och sångare.

Enligt en enkät av organisationen Svensk scenkonst slår de nya reglerna för pensionsavgifter hårt mot främst landets operahus. Enkäten visar att det nya systemet, där arbetsgivare i högre utsträckning själva ska stå för kostnaderna för kommande pensioner för anställda, innebär kraftigt ökade utgifter för operascener i landet.

Den ofta tidiga pensionsåldern för dansare och sångare innebär stora kostnader för teatrarna. Regeringen har skjutit till pengar för att effekterna inte ska bli så hårda, men enligt Svensk scenkonst räcker inte kompensationen till på långa vägar (se artikel ovan).

Det nya systemet har nu dessutom alltså fått moderata och socialdemokratiska styrelsemedlemmar på scenkonstområdet att göra gemensam sak.

Värmlandsoperan anlitade i våras två sångare för sin uppsättning av Parsifal. Kostnaderna visade sig dock snabbt skena iväg när pensionsavgifterna var tre gånger så höga som sångarnas gager, skriver Dagens Nyheter.

– Det finns ett kraftigt hasardelement i systemet som gör att man inte riktigt vet vad pensionskostnaderna blir när man anlitar eller anställer. Dessvärre är fallet Värmlandsoperan inte unikt, utan det händer ganska ofta. Med dansare kan det bli ännu värre eftersom de har en väldigt låg pensionsålder, säger Bertil Lindström (m), vice styrelseordförande i Länsteatrarna i Sverige till DN.

Tillsammans med Hans Björke (s) (styrelseordförande i Länsteatrarna i Sverige), Värmlandsoperans styrelseordförande Philip Johnsson (s) och dess vice styrelseordförande Catarina Segersten Larsson (m) kritiserar nu Lindström det nya systemet, som enligt dem innebär ett ”utslagningssystem” inom scenkonstområdet.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.