I mitten av juni presenterade Moderaterna sin rapport med förslag på en ny mediepolitik.
Ett av förslagen handlar om att SR, SVT och UR ska granskas av revisorer, utsedda av bolagens respektive förvaltningsstiftelse.
Man skriver att: ”en oberoende revisionsfunktion inom respektive programbolag ska inrättas. Revisionsfunktionen ska ansvara för breda och vetenskapligt grundande granskningar av bolagens saklighet och opartiskhet samt ha en drivande och granskande roll i den nya tillstånds- och budgetprocessen.”
Detta har väckt viss uppståndelse.
Public service-bolagens förvaltningsstiftelser är utsedda av regeringen, undantaget ordföranden. Något som skulle kunna öppna för politisk inblandning när revisorerna ska utses och utföra sina uppdrag, menar kritikerna.
Sofia Wadensjö Karén, vd för Utbildningsradion, anklagar Moderaterna för att glänta på dörren för politisk styrning av public service-bolagen.
– Det är en slags överrock inne i verksamheten som inte lämpar sig på något redaktionellt bolag. Oavsett om det är public service eller om det skulle vara kommersiella bolag så ska vi inte ha revisorer anställda av någon annan som kontrollerar redaktionell verksamhet, säger hon.
”En vantolkning”
Viktor Wärnick, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, menar att Sofia Wadensjö Karén fått det hela om bakfoten.
– Det stämmer helt enkelt inte. Det är en vantolkning av henne.
– Vi menar att det behövs en bredare granskning och ökad transparens. Det vore en klok åtgärd att ha interna revisorsfunktioner i de enskilda bolagen som antingen utses direkt av bolagen eller i ägarstiftelsen. Det är absolut inte fråga om någon politisk styrning eller extern granskning, säger han.
Öppnar för att ändra förslaget
Men frågan om huruvida revisorerna ska utses av bolagens politiskt tillsatta stiftelser är Moderaterna beredda att ompröva, säger Viktor Wärnick.
Han öppnar för att public service-bolagen själva får äga rekryteringen.
– Man skulle kunna se över så att det är bolagen direkt (som ska utse revisorerna. reds. anm.) Den tekniska frågan är vi absolut inte låsta i. Poängen är att det absolut inte handlar om en extern granskning eller att flytta in politikens fingrar i bolagen.
Räcker det inte att public service granskas av Granskningsnämnden?
– De granskar bara enskilda fall. Vi menar att den här internrevisionen skulle kunna göra mer övergripande granskningar i samarbete med till exempel akademi och forskning, men också kunna ge underlag inför de politiska processer och tillståndsbeslut som nu kommer ske vart åttonde år.