Svenska interner vill helst läsa om andras brott, visar en ny undersökning. Foto: TT/SVT Grafik (Montage)

Maffiaböcker är fångarnas favorit

Publicerad

Svenska interner föredrar att läsa om sig själva: ”Maffiakrig”, ”Svensk Maffia” och ”Helikopterpiloten” är bland de mest utlånade böckerna på högsäkerhetsfängelserna Kumla och Hall, visar en ny undersökning.

Maffiaböcker, hårdkokta deckare och kriminellas självbiografier är den mest lästa litteraturen på anstalterna Kumla och Hall, det visar en undersökning från nyhetsbyrån Siren.

På Kumlaanstalten dominerar skildringarna av svensk organiserad brottslighet. Tobias Barkman och Joakim Palkmvists ”Maffiakrig” är mest utlånad, medan Lasse Wierup och Matti Larssons bokserie ”Svensk maffia” innehar andra- och tredjeplatsen.

Träningsböcker och maffiaskildringar

På Hall är Jens Lapidus ”VIP-rummet” mest populär, medan Håkan Lahgers ”Helikopterpiloten: berättelsen om ett rån”, som skildrar händelserna kring det ökända värdedepårånet i Västberga 2009, ligger på andra plats.

Förutom facklitteratur om organiserad brottslighet och deckare är träningsböcker av Paolo Roberto och ”Sun Zis krigskonst” några av de mest lästa bland de svenska internerna.

Topp 5 på svenska högsäkerhetsanstalter:

Kumla:

  1. Maffiakrig / Tobias Barkman och Joakim Palmkvist.
  2. Svensk Maffia; fortsättningen / Lasse Wierup och Matti Larsson.
  3. Svensk Maffia / Lasse Wierup och Matti Larsson.
  4. Shantaram / Gregory David Roberts.
  5. Kokain /Lasse Wierup.

Hall:

  1. VIP-rummet / Jens Lapidus
  2. Helikopterpiloten: berättelsen om ett rån / Håkan Lahger.
  3. Nordisk kriminalkrönika 2013
  4. Nordisk kriminalkrönika 2014
  5. Paolos träningsbibel / Paolo Roberto

Källa: Nyhetsbyrån Siren. Sammanställning är baserad på de mest utlånade böckerna mellan 2011 – 2015 (Kumla) och 2013 – 2015 (Hall).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.