Magisk pipa fascinerar: ”Låter som naturen själv”

Publicerad

Utöver allspel och konserter handlar spelmansstämmorna om eldsjälarna som vill bevara och sprida kunskap om folkmusikens instrument. En av dom är Göran Månsson med sin spelpipa – en svensk träflöjt som ”låter som naturen”.

Spelpipan har sina rötter i fäbodkulturen och ser och låter olika beroende på sitt ursprung. Till exempel har Dalapipan en konisk borrning medan Härjedalspipan är rakborrad.

– Det finns Härjedalspipa, Offerdalspipa och Evertsbergspipa och en mängd andra varianter. De har alla sina små variationer, säger Göran Månsson, musiker och spelpipelärare.

”Högst levande”

Fler och fler har fått upp ögonen för piporna på senare tid, enligt Göran Månsson. Kurserna är allt som oftast fullbokade – även distansutbildningarna med deltagare över hela världen.

– Det är ett instrument som är högst levande idag. Men jag är här för att locka fler, det är viktigt med tillströmning, säger han på Bingsjöstämman i Dalarna där han undervisar inne i byns kyrka.

Pipan är enklare att lära sig än många andra instrument inom svensk folkmusik och tonen är lätt att ta till sig.

– Spelpiporna låter på något magiskt sätt ”svensk folkmusik” varje gång, som naturen själv. Det tror jag lockar många.

I klippet: Upplev spelpipan på Bingsjöstämman i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.