Författaren och journalisten Parvin Ardalan var tidigare fristadsförfattare i Malmö. Nu kommer även andra konstnärer få ta del av stadens fristadsprogram. Foto: TT Bild.

Malmö får ytterligare en fristadskonstnär

Uppdaterad
Publicerad

Förutom en författare vill Malmö ta emot ytterligare en person verksam inom någon annan konstform.

I dag meddelade man från Malmö stad att man beslutat utöka fristadsprogrammet till att välkomna två personer parallellt.

Förutom att upplåta en fristad åt en författare, i dagsläget iranska Naeimeh Doostdar, kommer man också att bjuda in en person som hotas för sin verksamhet inom ett annat kulturområde.

– Det är jättebra, säger Fredrik Elg, projektledare på Kulturrådet. Det är uppenbart att också musiker och bildkonstnärer kan råka illa ut och bli begränsade för sin verksamhet.

Andra konstformer har inspirerats

Han är mycket positiv till att modellen med fristadsförfattare nu utökas till finnas också inom andra konstformer.

– Eftersom samarbetet med internationella Pen har fungerat så bra har intresset också vuxit från andra kulturområden som vill hitta liknande samarbetsmodeller, säger Fredrik Elg.

”Höjer kunskapen i svenska kulturlivet”

Och fristadsprogrammen påverkar också det svenska kulturlivet i stort.

– När människor från andra delar av världen tar hit sin verksamhet så höjer det kunskapen i det svenska kulturlivet. Jag tror att det här syresätter det demokratiska samtalet, säger Fredrik Elg.

Också grannstaden Lund kan komma att ta emot fristadsförfattare framöver, skriver Sydsvenskan. Sedan i fredags finns det en majoritet i kommunfullmäktige som vill att staden ska delta i fristadssamarbetet.

Även i Stockholm är ambitionen att utöka fristadsprogrammet 2014 till att inkludera även en musiker, bekräftar pressekreterare Karl Rydå för Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.