Den 9 november 2010 greps Peter Mangs och dömdes senare till livstid i fängelse för två mord och fyra mordförsök med rasistiska motiv. Samtliga av Mangs offer var bosatta i Malmö och hade utomeuropeisk bakgrund. Men trots att Mangs dömdes lever minnet av det som hände vidare som ett kollektivt, obearbetat trauma, det skriver fem Malmöbor i ett upprop i Sydvenskan.
Initiativtagarna till uppropet vill att Malmö stad upprättar ett minnesmärke för att hedra och erkänna rasismens offer. Det är ett sätt att bryta tystnaden och bearbeta det som hänt, menar de.
”Ett obearbetat trauma”
En av de som skrivit under uppropet är filmarbetaren Manal Masri, vars bror var en av dem som utsattes för – men överlevde – Mangs mordförsök. Något hon skildrade i dokumentären Brev till en seriemördare (2017).
– Det här är ett trauma som vi inte har bearbetat, det är många i Malmö som känner så och det är dags att vi tar tag i det här. Ett monument skulle kunna vara ett steg i den riktningen, säger Manal Masri till Kulturnyheterna.
Enligt Manal Masri, och de andra som skrivit under uppropet, har samhället inte gjort tillräckligt för att erkänna och bearbeta det faktum att motivet bakom Mangs dåd var rasism. Ett bevis på det är att Mangs inte åtalades för hatbrott, skriver de.
”Malmö stad ska inte tolerera rasism”
”Av den anledningen ska det här uppropet inte bara läsas som ett krav på uppförandet av ett antirasistiskt monument, utan också som en uppmaning till fler och mer djuplodande diskussioner om rasistiskt våld. Tillsammans vet vi som bor i Malmö mycket om rasismen och dess konsekvenser och vi kan lära av varandra.”, står det i uppropet.
– Vi vill att man ska kunna prata om rasism i offentligheten. Och det gör man inte i Malmö. Man pratar och skryter om att Malmö är en mångkulturell stad, men jag tycker att Malmö också ska vara en stad som inte tolererar rasism, säger Manal Masri.
Många som känner sig osynliggjorda
Ett minnesmärke på en symbolisk offentlig plats i staden skulle kunna vara ett sätt att vända blad.
– Om Malmö stad gör det här skulle det bekräfta väldigt mycket för många som har känt sig osynliggjorda. Att man bekräftar rasismen och hatbrottet, för det har man inte gjort.
Kulturnyheterna söker Malmö stad för en kommentar.