Baltiska kedjan uppmärksammas i installation

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 1989, för 30 år sedan på dagen, bildade drygt två miljoner människor i baltikum en 60 mil lång mänsklig kedja från Vilnius, till Riga, till Tallinn i en manifestation i syfte att kräva frihet från Sovjet. Nu uppmärksammas händelsen i en jättelik konstinstallation med 2 450 radioapparater i Litauens huvudstad Vilnius.

Den så kalllade Baltiska kedjan – en 60 mil lång mänsklig kedja genom de baltiska sovjetrepublikerna Estland, Lettland och Litauen – var en manifestation för självständighet från Sovjet. Den 23 augusti 1989 höll två miljoner demonstranter från de tre länder varandras händer under 15 minuter. 

För att kedjan – som sträckte sig hela vägen från Vilnius, till Riga, till Tallinn – skulle kunna genomföras behövde drygt 200 000 personer från varje land delta.

Uppmärksammas i jätteinstallation

Manifestationen möjliggjordes, i en tid utan mobiler och internet, med hjälp av radion. Nu uppmärksammas manifestationen med en jättelik installation i Litauens huvudstad Vilnius där 2 145 donerade radioapparater synkront spelar det trespråkiga musikstycket Balterna vaknar som komponerade av Boris Reznik. Stycket spelade avgörande roll under manifestationen 1989.

Den 19 meter breda och 16 meter höga konstruktionen initierades av den nationella radio- och tv-stationen LRT och konstnärerna Viačeslavas Mickevičius and Ieva Makauskaitė. Tanken var från början att 650 radioapparater skulle utgöra verket, en radio för varje kilometer av baltiska kedjan, men efter att donationerna radioapparater fullkomligt flödade in utvecklade konstnärerna verket.

Ville hylla radiomediet

– Det verkar som att radion hade en nyckelfuktion. Sändningarna bidrog till att koordinera manifestationen. Men den här installationen ville vi hylla radion och uttrycka den här känslan av enighet mellan människor, säger Mickevičius till LRT.

Efter att verket visats i Vilnius kommer det flyttas permanent till Park of Europe open air museum utanför huvudstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.