Många av Europas public service-bolag har haft motgångar de senaste åren. Foto: TT

Nya chefen för italiensk public service: ”Vi ska bli som Netflix”

Uppdaterad
Publicerad

Valet av den kontroversielle journalisten Marcello Foa till chef för det italienska public service-bolaget RAI har upprört många. Nu hävdar oppositionen Demokratiska partiet att utnämningen är ogiltig.

När Marcello Foa nominerades av Lega och Femstjärnerörelsen till positionen redan för två månader sedan beskrev det italienska journalistfacket nomineringen som ”en allvarlig attack mot public service oberoende”. Nu efter tre månader med högerstyre i Italien har han röstats fram som chef för tv-bolaget RAI.

Marcello Foa var tidigare journalist på tidningen Il Giornale som ägs av Italiens före detta premiärministern Silvio Berlusconi och hans familj.

Han är känd för att ha uttryckt sig homofobiskt och vid flera tillfällen ha spridit falska nyheter och felaktig information. Bland annat har han hävdat att Hillary Clinton ska ha deltagit i så kallade satanistiska middagar.

Demokratiska partiet protesterar

The Local skriver att det Demokratiska partiets senator David Faraone efter utnämningen har lämnat in en ansökan till den ansvarige för RAI:s övervakningskommitté Alberto Barachini om att få se röstlistorna. Han menar att några av dem inte är korrekt skrivna, och att röstningen därför borde anses ogiltig.

Efter utnämningen skrev Marcello Foa på Twitter och tackade för förtroendet och meddelade att han skulle göra sitt bästa för att leva upp till förväntningarna för dem som tror på ett land med bättre information.

Enligt DN som hänvisar till den högerliberala tidningen La Verité, säger Marcello Foa om framtiden för RAI.

– Morgondagens RAI måste förnya sig och närma sig unga tittare och inte bara vara ledande för de som har fyllt 50. Jag vill se ett RAI som närmar sig Netflix, låt oss kalla det Raiflix så länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.