Bandet Mares startades i Uppsala av Fredrik Danfors (sång), Albin Egrelius Fredlund (gitarr), Fredrik Nilsson (bas), Olof Wärend Rylander (trummor) och Michael Dahnberg (synt), alla årgång -97.
I våras släppte de sitt första album, Sunnanvind. Lagom till den stora badsäsongens intåg i Sverige har titelspåret över 11 miljoner lyssningar på Spotify, spelas flitigt i radion och är på gång att skriva in sig bland de svenska sommarhitsen.
Årstider och musik
Refrängen – som ska visa sig uppfylla flera genom tiderna beprövade grepp för en svensk sommarhit – lyder: Vi dricker cava aperol/ur våra koppar i Berså/och det är enkelt att förstå/att vi var lyckligare då.
– ”Det är enkelt att förstå”, det är när Fredrik tar den tonen som man får hit-feeling, säger Olof Wärend Rylander, som skriver musik och spelar trummor i bandet, till Kulturnyheterna.
– Jag förstår att man får sommarkänslor av låten. Sverige är ett land med så himla starka årstider, och jag tänker att olika feelings ger olika musik, fortsätter han.
Michael Dahnberg spelar synt i Mares och ligger även bakom de flesta av låttexterna. Han tror att det ligger något i den svenska konjukturkänsligheten när det kommer till årstider.
– Alla blir säker superdeprimerade under vintern och hösten. Det är då folk släpper sin svartaste och mest personliga skiva någonsin. Vi satt instängda i en studio utan fönster hela hösten, vintern och halva våren. Jag tror att vi ville ha ut åtminstone något ljus av det, säger han.
Hitens ingredienser
Utöver att det ofta är en glad låt med en melodi som är lätt att komma ihåg, verkar det finnas vissa ingredienser i sommarhitsens låttexter som går hem i stugorna.
Olika former av drinkar och alkohol, som Markoolios ”hemkört och cola” i låten Ingen sommar utan reggae (2007), DJ Tune ft. Orremannens Bag in da box (2008) eller DJ Mangoos Fanta & Rosé (2010). Trenden har hållit i sig ett tag – 1979 sjöng Ulf Lundell om rom i sommarregnet, och för några år sedan skrev Lorentz om mimosas (2014)
Och sommarplågornas refränger fortsätter att vara versrader på rim – ända sedan Angels Sommaren i city 1990 (1991) fram till Zara Larssons Lush life (2015), en tradition som upprepas även i Mares Sunnanvind.
– Jag gillar att rimma. Det är kul att rimma på svenska eftersom det är ganska svårt att undvika att hamna i de uttjatade ”hjärta smärta”-rimmen. Man får böja vokaler och så, säger Michael Dahnberg.
Tillbakablickar
I otaliga sommarlåtar finns även starka stråk av nostalgi. Flera av Mares låtar blickar tillbaka mot ljusare tider – till exempel låten 95, där Fredrik Danfors sjunger: Jag kan spela skivor som det vore 95/hjärtat skriker melodier som sen följer med dig hem/klickar ”Don't look back in anger”/om än bara för en kväll.
– Jag tycker generellt sett inte om att jobba med nostalgi, men nu har det råkat bli så ändå. Egentligen tycker jag att det är ett ganska utforskat tema. Det blir mindre nostalgi i framtiden, det ska jag se till, säger Michael Dahnberg.
Sommarhits riskerar ju att bli sönderspelade. Är det något ni är rädda för?
– Nej, folk får spela sönder Sunnanvind om de vill. När vi är klara i studion, så släpper jag låten. Nu får folk göra vad de vill med den, säger Olof Wärend Rylander.