Olle Wästberg var med och skapade systemet som skulle hindra myndigheter från att vara slösaktiga. Men nu, nästan 30 år senare, anser han att det har blivit fel – när till exempel Världskulturmuseerna varnar för att allt större delar av deras anslag går till att betala hyror.
– Byggnader som hade ett kulturellt värde, som skulle vara statliga, hamnade hos statens fastighetsverk. De fick ett mindre avkastningskrav som skulle finansiera den egna verksamheten. Men syftet var aldrig att man skulle få ut så mycket pengar som möjligt ur kulturella verksamheter, säger han till Kulturnyheterna.
LÄS MER: Stigande hyror hotar museer
– Vi har redan sett effekterna, museerna tvingas rationalisera kraftigt och det som har drabbats är framförallt forskning.
Började under 90-talets finanskris
Avkastningskraven på statens fastighetsverk ökade väldigt kraftigt under finanskrisen i mitten av 1990, berättar Olle Wästberg. Han tycker politikerna dels ska sänka fastighetsverkets höga avkastningskrav, dels underlätta när byggnader renoveras så att det inte blir en framtida hyreschock.
– När det sker ett viktigt beslut – som att bygga om Operan, Dramaten eller Nationalmuseum – då måste man, redan innan beslutet har fattats, göra en uppgörelse om hur det ska finansieras. Så att det inte kommer som en chock när byggnaden sen är färdig och man måste göra om hela budgeten.
LÄS MER: Kungliga konsthögskolan flyttar inte till Tomteboda
Amlängds avstånd
Olle Wästberg tycker också att man måste se till att museiverksamheten har en tillräcklig kraft och forskningsförankring.
– Politikerna säger att museerna ska ligga på armlängds avstånd från kulturdepartementet, och det är alldeles riktigt. Men ekonomin kan aldrig ligga på armlängds avstånd. Det är ett ansvar för kulturdepartementet och för regeringen som helhet att se till att vi kan bevara starka museiinstitutioner i Sverige
Statens fastighetsverk lyder under finansdepartementet men de vill inte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna. I ett mejl meddelar ansvarig minister, Per Bolund (MP), att ”riksdag och regering har vid flera tillfällen konstaterat att reformen i stort har tjänat sitt syfte.”