Världskulturarvsstaden Marrakech är hårt drabbat efter jordbävning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sveriges radio-journalisten Abdelaziz Maaloum på plats om hur kulturen drabbats av jordbävningen i Marocko. Foto: Yoan Valat/Mohamed Messara/TT

Marrakechs kulturarv värre drabbat än befarat: ”Totalförstört”

Uppdaterad
Publicerad

Världskulturarvsstaden Marrakech är hårt drabbat efter jordbävningen som lamslog Marocko för drygt en vecka sen.

Flera kulturarv har tagit allvarlig skada eller totalförstörts och skadeläget är värre än befarat, enligt Unesco.

Sveriges radio-journalisten Abdelaziz Maaloum har följt räddningsarbetet på plats och kan berätta om förstörelsen i regionen.

– Minareten vid Kharbouch-moskén vid marknadsplatsen är totalförstörd. Judiska kvarter i Marrakech är också skadade. Flera hus är förstörda. Vid Atlasbergen där skalvet inträffade finns platser som Unesco klassar som kulturarv, där är också många hus och byar förstörda, berättar Abdelaziz Maaloum som följt räddningsarbetet på plats i Marrakech-regionen till Kulturnyheterna.

En gång i tiden var Marrakech en metropol där arabiska muslimer, berber och judar levde sida vid sida. Staden genomsyrades av en stark mångkultur. Inte minst Medinan med sin omgivande mur, marknadsplatsen med sina judiska kvarter och moskéer förvandlade staden till en riktig smältdeg.

Listat världsarv

När Marrakech fördes upp som världsarv på Unescos lista 1985 blev provinsen med sin tusenåriga historia en viktig turism-magnet för europeiska turister. Myndigheterna i Marocko var inte sena med att lyfta fram landets historia av judisk, arabisk och berbisk kultur i centrum.

– Att det är ett marockanskt kulturarv betyder mer för marockaner, än att det är ett världsarv, säger Abdelaziz Maaloum till SVT.

Skadorna efter jordskalvet som lamslog Marrakech-regionen har varit omfattande. Många byar i Atlasbergen där skalvet startade är kulturarv och bebodda av människor, liksom området kring medinan och de judiska kvarteren.

Enligt AbdelAziz Maaloum har myndigheterna prioriterat att rädda människoliv framför att rädda kulturarven. Arbetet i de judiska kvarteren är fördröjda. Men en plan för att rädda kulturellt värdefulla byggnader är i gång.

– Det finns en plan för att påbörja arbetet med att rädda kulturellt viktiga byggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.