Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du en intervju från 2017, då Masha Gessen var aktuell med boken ”Framtiden är historia – det totalitära Rysslands återkomst”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Masha Gessen dömdes till åtta år i ryskt fängelse

Publicerad

Den ryskfödda amerikanska journalisten Masha Gessen dömdes i sin utevaro till åtta års fängelse under måndagen.

En domstol i Moskva dömde den 15 juli Masha Gessen till åtta års fängelse rapporterar nyhetsbyrån AP.

Gessen skriver bland annat för den amerikanska tidskriften New Yorker och tidningen New York Times och är en känd kritiker av Rysslands president Vladimir Putin.

Varit efterlyst sedan i vintras

Enligt AP har rysk polis haft journalisten på en lista över efterlysta personer sedan december förra året. Skälet till det ska enligt ryska medier vara uttalanden som Gessen gjorde om massakern i ukrainska Butja i en intervju med den ryske bloggaren Jurij Dud. Klippet har visats över 6,5 miljoner gånger på Youtube.

AP skriver att Gessen åtalas för att ha brutit mot en lag som i praktiken förbjuder uttalanden om kriget som avviker från Kremls version av händelseförloppet. Lagen infördes i Ryssland ett fåtal dagar efter den fullskaliga invasionen.

Lämnade Ryssland 2013

Masha Gessen har dubbelt medborgarskap (amerikanskt och ryskt) och bodde i Ryssland fram till 2013 när Ryssland införde anti-HBTQ-lagar.

Det är osannolikt att Gessen kommer få avtjäna sitt straff om hen inte reser till ett land som har utlämningsavtal med Ryssland.

Kulturnyheterna träffade Masha Gessen i samband med släppet av boken ”Framtiden är historia”, om hur Ryssland förändrats under Putins år vid makten. Se intervjun i videospelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.