Under en riksdagsdebatt i går argumenterade Sverigedemokraternas riksdagsledamot i kulturutskottet Margareta Larsson för att konstnärer som målar vaginor på skolor borde sättas i fängelse. Larsson motiverade bland annat förslaget med att konst som anspelar på sex kan vara besvärande för barn som utsatts för sexuella övergrepp.
SVT:s politiske kommentator Mats Knutson tycker att utspelet är anmärkningsvärt.
– Det är ett märkligt uttalande som strider mot svensk rättstradition att staten skulle ingripa och fängsla konstnärer som gör misshagliga verk.
”Var en provokation”
Margareta Larsson säger i dag att hennes förslag var menat som ett försök att provocera.
– Det var en provokation, jag raljerade för att väcka en reaktion och få igång en debatt om vad som är kultur och var gränsen ska gå.
Tycker du att det är rimligt att konstnärer som målar vaginor på skolor ska sitta i fängelse?
– Nej, egentligen inte. Men vi måste börja diskutera attityder.
”Statens roll är att gynna det svenska”
Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen har i dag gått ut och sagt att partiet inte ställer sig bakom Margareta Larssons utspel. Men Mats Knutson menar ändå att förslaget säger något om partiets syn på kulturpolitik.
– Uttalandet kanske inte är så märkligt egentligen om man tittar tillbaka på partiets politik sedan man bildades på 1980-talet. De har en lång tradition av att lyfta just det svenska och nordiska kulturarvet – statens roll är att gynna det och ingenting annat.Tittar man i det nuvarande principprogrammet så illustreras svensk kulturpolitik av en bild på nubbe, sill, öl och västerbottenost. Synen på kulturpolitiken kan läggas till partiets syn på kriminalpolitik med långa fängelsestraff, att återfallsförbrytare ska dömas till livstids fängelse. För inte så länge sedan stod man även för dödsstraff, det är något väldigt udda inom svensk rättstradition, säger Mats Knutson.
”Klart att det väcker uppseende”
Från Sverigedemokraternas håll menar man att Margareta Larsson uttryckte sig som privatperson då hon gjorde utspelet i gårdagens riksdagsdebatt.
Kan man uttala sig som privatperson under en debatt i riksdagens talarstol?
– Som riksdagsledamot har du ett personligt mandat av väljarna att tala i riksdagen. Men som riksdagsledamot talar du naturligtvis i egenskap av riksdagsledamot och du företräder ett parti. Du kan hävda att du uttalar dig som privatperson men det kommer att uppfattas av omgivningen som att du talar för det parti du företräder, säger Mats Knutson.
– Riksdagspolitiker går ju oftast till val på den politik som partiet företräder, ställer man sig sedan och säger något helt annat så är det klart att det väcker uppseende.