Sverigedemokraternas begäran har fått kritik från flera politiska håll, bland annat från kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) som anser att utspelet är ett försök till politisk styrning. Även Mats Svegfors ställer sig kritisk till utspelet, men han är inte förvånad.
– Man gör detta för att fortsätta motsätta sig det rådande systemet. Det är inte så att man tvekar för att göra ett principbrott, utan man gör det just för att det är ett principbrott. Det ger uppmärksamhet. Samtidigt är det inte bara Sverigedemokraterna som är kritiska mot public service, utan även Moderaterna och Kristdemokraterna, säger han.
Ifrågasatt i flera länder
En sak som dock är anmärkningsvärt, enligt Mats Svegfors, är att kritiken kommer samtidigt som svensk lokal- och dagspress står inför stora ekonomiska svårigheter.
– Svensk journalistik står inför stora prövningar. Att man då väljer att rikta kritik mot de aktörer som fortfarande fungerar är väldigt anmärkningsvärt, säger Mats Svegfors och fortsätter:
– Det är dock inte bara i Sverige som vi ser den här typen av kritik. I Storbritannien har den konservativa regeringen ifrågasatt BBC, som är själva urmodern när det kommer till public service. I USA ser vi något liknande när Donald Trump attackerar medierna.
Kritik mot Morgonstudion och P3
Enligt Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson finns det två tydliga exempel på tillfällen då public service brustit när det kommer till opartiskhet. Dels ett studiosamtal om ungdomsbrottslighet i SVT:s Morgonstudion och dels Sveriges radios program ”P3 med Rebecca och Fiona”.
– Det är frågor vi har lyft som har sin upprinnelse inte minst i förra torsdagens inslag i Morgonstudion där man diskuterade ungdomsrånen, med ett mycket ensidigt perspektiv, säger han.
– Många på sociala medier men också i den allmänpolitiska debatten har reagerat på att public service-bolagen inte klarar av sitt uppdrag, fortsätter han.
I en omröstning på torsdagens sammanträde i kulturutskottet röstades förslaget ned.