Trump-meme Carl Heath

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Carl Heath förklara hur humor används i informationskriget i klippet. Foto: Instagram/SVT/John Kassman

Med humor som vapen – så besegras desinformation

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier har gjort kampen om vad som ska kallas sanning allt intensivare och mer oförutsägbar. Samtidigt har humor, lekfullhet och ironi visat sig vara effektiva vapen i desinformation.

Humor och lekfullhet på internet, att göra ett snabbt meme, är ett kraftfullt sätt att fånga en annan människas uppmärksamhet på.

Det menar Carl Heath, senior forskare på det statliga forskningsinstitutet Rise.

– Det finns många exempel på det, i många olika informationsmiljöer, där humor används som vapen. Men också som en motåtgärd för att skydda sig mot andra aktörers narrativ, säger Heath till Kulturnyheterna, efter ett säkerhetsseminarium i Folk och försvars regi.

Flera sätt att besegra desinformation

Det finns tillfällen då desinformation kan besegras, menar Carl Heath.

– Varje gång jag väljer att sätta mig på händerna, inte delar, inte skickar vidare, ökar motståndskraften i samhället. Varje gång jag säger ifrån, motsätter jag mig informationspåverkan.

Hör Carl Heath förklara mer om hur humor används som vapen i informationskriget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.