Efter uppropet på Sveriges Radio inledde den fackliga Journalistklubben på SVT ett arbete med att samla in erfarenheter om diskriminering och särbehandling genom en enkät till alla medlemmar.
Tillsammans med en grupp SVT-journalister valde man även att djupintervjua 20 anställda med utländsk bakgrund, alltså som är födda utomlands eller har minst en utländsk förälder, om hur de upplever sin arbetssituation och de journalistiska perspektiven på SVT.
Merparten av de intervjuade SVT-medarbetarna upplever att det finns arbetsmiljöproblem, bristen på mångfald på ledande positioner och att journalistiken blir lidande när företaget saknar eller inte tar tillvara på kompetens.
”Jättetrött på att kämpa”
En av de intervjuade säger: ”Jag lider enormt av minoritetsstress, är jättetrött på att kämpa. Jag har kämpat så jävla hårt och länge för att få in andra perspektiv, jag har kämpat så länge”
– Man känner sig inte inkluderad, ensam och upplever att företaget inte tar tillvara på ens unika kompetenser. Det har lett till stress och ångest, ja helt enkelt psykisk ohälsa för många, säger Sara Almosaibi Jasas, en av initativtagarna till rapporten och tidigare SVT-reporter, numera SR-anställd.
Flera av de intervjuade medarbetarna larmar om att SVT ofta saknar en nyanserad och nära journalistik om minoriteter, flyktingar, invandrare och utsatta grupper och områden.
”Vi glömmer ofta hur demografin i Sverige ser ut. Människor med utländsk bakgrund kan inte bara hamna i rapportering när det handlar om brott och kriminalitet och sociala problem”, säger en av de som intervjuats.
Påverkan politiskt
SVT-medarbetarna varnar för att en ytlig och generaliserande journalistik om minoriteter, invandrare och utsatta områden riskerar att skapa en falsk bild av verkligheten.
– Det finns en oro för att SVT är med och påverkar det politiska klimatet i Sverige. Det handlar inte om att ifrågasätta konsekvensneutraliteten i rapporteringen utan om en oro för att SVT är med och bidrar till förskjutningar i samhällsattityder på en inkomplett, missvisande och ibland felaktig grund, säger Sara Almosaibi Jasas.
SVT:s vd: ”Blir berörd”
SVT:s vd Hanna Stjärne säger att hon tar rapporten på stort allvar.
– Jag blir väldigt berörd. Det här är viktiga berättelser och jag vill ju att alla ska känna sig inkluderade på SVT. Vi har jobbat mycket med det men det här visar att vi har en bra bit kvar.
Hon tror och hoppas att satsningen på fler lokala redaktioner kan vara en del av svaret på kritiken om bristen på nära och nyanserad journalistik.
– Vi har gått från 27 till snart 50 redaktioner runt om i landet. Målet med det är att komma närmare människor.
– På de här lokala redaktionerna gör man just nu genomlysningar: hur bor människor, vad är de intresserade av, vad är det för arbetsplatser och språk som vi behöver förstå? Behöver vi då andra språkkunskaper och nätverk än vad vi har på redaktionen? Det är ett arbete som pågår, säger Hanna Stjärne.