Medeltidsmuseet och riksdagens talman Andreas Norlén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter ett beslut i Riksdagsförvaltningen ska Medeltidsmuseets framtid utredas igen. Foto: SVT

Medeltidsmuseet ska utredas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Oberoende experter får i uppdrag att se över hur de medeltida lämningarna på Helgeandsholmen i centrala Stockholm ska bli fortsatt tillgängliga för allmänheten.

– Viktigast att Medeltidsmuseet ska öppna igen, säger Helen Elmquist, delaktig i ”Rädda Medeltidsmuseet.”

Medeltidsmuseet i Stockholm stängde den 6 november för att så småningom flytta till nya lokaler i Börshuset i Gamla stan. Riksdagsförvaltningen beslutade i våras att säga upp museet för att i stället bygga ett nytt besökscenter till riksdagen. Sedan dess har flera debattörer höjt sina röster för att museet ska få vara kvar i de nuvarande lokalerna som rymmer medeltida fornlämningar som inte går att flytta.

Riksdagens behov av ett nytt besöks- och mötescentrum ska ”tillgodoses” även fortsättningsvis, enligt onsdagens beslut i riksdagsstyrelsen. Men samtidigt ska de oflyttbara medeltida lämningarna göras tillgängliga för en intresserad allmänhet.

– Det ska skapas en ny medeltidsutställning under riksplan. En del ska vara en intressant och suggestiv medeltidsmiljö av det snitt som hittills har funnits i Medeltidsmuseet, säger riksdagens talman Andreas Norlén (M) till Kulturnyheterna och fortsätter.

– Den här utredaren ska titta exakt hur det här ska organiseras och det ska ske i nära dialog med Medeltidsmuseet.

”Se till att museet inte nedmonteras”

Helen Elmquist är delaktig i gruppen ”Rädda Medeltidsmuseet”, som bland annat har samlat in över 25 000 namn i ett uppror mot flytten, hon ser positivt på beslutet.

– Men det allra viktigaste med denna oberoende utredning är att man i första hans ser till att öppna Medeltidsmuseet igen och se till att det inte nedmonteras under utredningstiden, säger hon.

– Medeltidsmuseet kommer att vara stängt under flera års tid. Det är tråkigt, men det är tyvärr oundvikligt, säger Andreas Norlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.