Den 12 och 13 maj bombade Israel två byggnader som totalt huserade ett 20-tal redaktioner. Den senaste attacken skedde i lördags då israeliskt stridsflyg bombade en kontorsbyggnad, där ett 20-tal nyhetsredaktioner höll till, däribland AP och al-Jazira. Ingen omkom men huset totalförstördes.
– Vi har sett det här förut. Under Gazakriget 2014 så gjorde Israel journalister och mediebolag i Gaza till mål. Men det är mer chockerande och flagrant den här gången, att man bombade hus med så stora mediebolag, säger Alexa Robertson, medieforskare vid Stockholms universitet.
Har Hamas angripit israeliska mediebyggnader eller journalister?
– Inte vad jag vet, men jag tror att det skulle vara ganska meningslöst för de skulle inte komma åt det, säger Alexa Robertson.
Journalister blir måltavlor
Den israeliska försvarsmakten menar att Hamas hade sin militära underrättelsetjänst i byggnaden, men den uppgiften har inte bevisats.
Attacken har fördömts av omvärlden och USA har uppmanat Israel att garantera säkerheten för journalister i området.
– För varje år blir allt fler journalister måltavlor och allt fler mediebolag angrips. Det verkar finnas en tendens att försöka tysta ner och förhindra att vi får veta vad som pågår, säger Alexa Robertson och fortsätter:
– Men just när det gäller den här attacken tror inte var någons slump att det var ett mediehus där al-Jazira fanns. Al-Jazira har varit det viktigaste mediebolaget för att bevakat vad som sker i Gaza. Al-Jazira glömmer aldrig bort palestinierna.
Vill styra narrativet
De stridande parterna riktar ofta in sig på medierna under krig. Tv-bolagens byggnader är ofta de första som intas vid en statskupp, berättar Alexa Robertson.
– Det kan vara lika mycket att försöka avskräcka som att försöka kontrollera bilden av vad som händer. Krig bekämpas inte bara med vapen utan med berättelser, man vill försöka styra narrativet, säger hon.
Alltsedan Vietnamkriget har det blivit vanligare att krigsmakter försöker styra mediebilden av vad som sker i kriget.
– Vietnam var länge sedan, har varje krig blivit mer kontrollerat när det gäller media och mer regisserat, så det är inget nytt. I dag har vi mycket andra källor än statliga och sociala medier, känns lite gammalmodigt att försöka styra mediebilden på det sättet genom att bomba ett mediehus.