Pressfriheten i Hong Kong krymper Foto: TT

Medier och konstnärer flyr Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Den populära nyhetssajten Initium lämnar Hongkong och flyttar till Singapore. Även konstnären Kacey Wong lämnar regionen och fortsätter att jobba från Taiwan. 

I takt med att Peking kopplar ett allt hårdare grepp om det tidigare relativt autonoma Hongkong, tvingas fria medier och kulturutövare att flytta. Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om prodemokratiska Apple daily, som lades ned och om före detta medarbetare på tidningen som har gripits av polis.

Initium media är en prisbelönt, oberoende nyhetsplattform med ett 30-tal anställda i Hongkong och Taiwan, som specialiserar sig på berättande reportage från kinesiska regioner, även utanför Fastlandskina. Verksamheten kommer nu att fortsätta från Singapore, uppger Hong Kong free press.

Samtidigt meddelar den brittiska journalisten och författaren Stephen Vines, som varit baserad i Hongkong sedan 80-talet, att han nu kommer att flytta tillbaka till Storbritannien. Även arkitekten och konstnären Kacey Wong, känd för att genom sin performance-konst kommentera det politiska klimatet i Hongkong, lämnar och flyttar till Taiwan. Det skriver Variety.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.