• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Michelle Obama och Zlatan Ibrahimovic är två av 300 ledargestalter som påverkar temperaturen på Raoul-skalan. Foto: TT

Algoritm ska få världsledarna att bli mer som Raoul

Uppdaterad
Publicerad

Idag lanseras en algoritm som läser av tweets från 300 världsledare och analyserar innehållet. Resultatet redovisas enligt Raoul-skalan, och dagen började med rejäla minusgrader.

Raoul Wallenberg Academy lanserar Raoul Wallenberg-algoritmen, på dagen 73 år efter att den svenske diplomaten försvann i Ungern. Syftet är att visa vikten av medmänskligt ledarskap.

– Jag vill se en samhällsdebatt som präglas av empati, civilkurage och att vi stöder varandra. Vi har mänskliga rättigheter men också mänskliga skyldigheter. Alla bör känna ett personligt ansvar för att bidra till en mänskligare värld, säger Sarah Scheller, verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy.

Analyserar världsledarnas samtal

The Raoul Wallenberg Algorithm analyserar twittermeddelanden från 300 politiska, kulturella och idrottsliga ledare runt världen och avgör om budskapet är positivt eller negativt. Bland ledarna som analyseras finns Donald Trump, Zlatan Ibrahimovic och Michelle Obama.

Resultatet redovisas i realtid på hemsidan och använder Raoul-skalan. Känslorna som algoritmen tittar på är: ilska, avsky, rädsla, trevlighet, ärlighet och glädje.

På onsdagsmorgonen visade den – 32 °Raoul.

Vad betyder den temperaturen?

– Det betyder att ledarnas ton präglas av känslor som ilska och rädsla. Men tidigare i morse var det minus 54 grader, så det har blivit lite varmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.