Foto: Printscreen: Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex

Pressfrihetsindex 2017 – demokratierna faller i rankningen

Uppdaterad
Publicerad

När Reportrar utan gränser presenterar sitt pressfrihetsindex för 2017 hamnar Sverige på andra plats. En förbättring med sex placeringar sedan i fjol. Men indexet kantas av en hel del orosmoment inför framtiden enligt Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Pressfrihetsindex upprättas årligen av den internationella press- och yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser och mäter situationen för medier i 180 av världens länder. I årets upplaga har Sverige klättrat från åttonde – till andra plats. Finland som däremot tidigare toppade förra årets lista har fått lämna plats åt den nya ledaren, Norge.

– Vi bedömer att situationen har förbättrats i Sverige, inte sagt att den är perfekt och att det inte finns något mer att göra, men att situationen är så pass bra att vi har förtjänat en andra plats, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser till Kulturnyheterna.

Reportrar utan gränser har sedan 2002 följt utvecklingen för pressfriheten i världen. Genom att slå ihop sju olika faktorer, som bland annat attacker på journalister, landets lagstiftning och journalisters upplevda självcensur får organisationen ett index på pressfriheten i ett land. Sveriges positiva resultat handlar till stor del om att människor som hotat journalister också fått straff under 2016. 

– Det här innebär att man sänder en signal till hela Sverige att hot mot journalister också är ett hot mot hela samhällskroppen.

Hotad mediefrihet

Men indexet visar också att mediefriheten aldrig varit så hotad som nu, även i länder som tidigare varit kända för sin pressfrihet. Under de senaste fem åren har begränsningar och kränkningar mot journalister och medier ökat med 14 procent världen över.

– Det här beror på att vi har fått en helt annan typ av diskussion, inte minst valet utav Trump i USA som har utnämnt pressen till sina fiender. Den här typen av retorik har vi aldrig hört från den här typen av länder förut, det är någonting helt nytt och riskerar att sprida sig och leda till oerhörda konsekvenser i världen, säger Jonathan Lundqvist.

Av de länder som tidigare ansetts som godartade av organisationen syns bland annat just USA som sjunkit med två placeringar till 43:e plats, liksom Storbritannien som nu ligger på en 40:e plats.

Det politiska läget i Polen där den polska regeringen under de senaste åren gått hårt åt särskilt landets public service-medier och oberoende tidningar beskrivs som delorsaker till landets fall med fyra placeringar. Polen ligger nu på 71:a plats.

Nordkorea i botten

På den absoluta bottnen av Pressfrihetsindex finns Nordkorera, vilket är nytt för i år. En placering som Eritrera sedan 2007 varit på, men på grund av att den eritrianska regimen under den senaste tiden kommit att tillåta – noga övervakade – mediebesök har landet alltså gått upp en placering från 180:e till 179. 

Likt förut är det EU- och balkanregionerna som toppar indexet och där medierna anses vara som friast. Men indexets indikatorer visar dock också en oroväckande ökning av incidenter. Sett över fem år syns en ökning på hela 17,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.